Aantal diagnoses  stijgt weer licht 

Beeld Gerd Altmann Voor alle ziektes relevant

Het aantal nieuwe diagnoses laat weer een lichte stijging zien. Dat blijkt uit cijfers van het IKNL

Vergeleken met de periode vóór de corona-uitbraak was het aantal nieuwe kankerdiagnoses tot voor een paar weken geleden fors lager. Dat gold ook voor de hemato-oncologische kankers, zoals leukemie, lymfoom en multipel myeloom. In deze groep daalde het aantal nieuwe diagnoses met zo'n dertig procent.   
Het is niet precies duidelijk waardoor de daling in diagnoses veroorzaakt werd. Waarschijnlijk besloten mensen minder snel naar de huisarts te gaan uit angst voor besmetting of omdat ze vreesden dat artsen geen tijd zouden hebben voor niet-coronapatiënten. In de eerste helft van april deden huisartsen, Hematon en hematologen oproepen in landelijke media en via de Hematon-kanalen om met klachten vooral wél naar de huisarts of hematoloog te gaan. 
De cijfers over het aantal diagnoses worden gepresenteerd door IKNL, samen met de zogenaamde Taskforce Oncologie. De partijen die hierin vertegenwoordigd zijn, waaronder de NFK, zetten zich in om de impact van de coronacrisis voor patiënten met kanker zoveel mogelijk te beperken. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen