Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Beroemd?

Waldenström

Veertien November, 4 maanden en 1 dag na de laatste controle zit ik weer in de wachtkamer van interne geneeskunde. De laatste controle was ruim een maand na het beëindigen van de achtste kuur. Bij deze laatste controle waren alle gemeten waardes goed m.u.v. van de boosdoeners, Igm en m-proteïne, wat logisch is maar ook deze waren fors gedaald. De verwachting was dan ook dat deze nog wat verder zouden dalen.

Als de hematoloog mij binnenlaat is zo ongeveer het eerste wat ze zegt “U bent beroemd”. Ik weet wat ze bedoelt en schiet in de lach. In het laatste magazine van Hematon staat mijn fotoreportage van de 4-daagse in Nijmegen. Ze vond het prachtig en vertelde dat het blad de hele afdeling was overgegaan. Persoonlijk vind ik het altijd leuk, goed en mooi als je iets positiefs kunt laten zijn bij ziektes welke nog vaak een sterke negatieve klank hebben.

Voor de controle standaard bloedprikken. Vrijdag 3 november even naar het ziekenhuis. Afspraak om 09:05 uur. Het is aardig rustig en wat niet vaak gebeurt, het loopt slechts een paar minuten uit dus ik zit al gauw aan de koffie met een saucijzenbroodje.  Ongeveer standaard als ik toch in het ziekenhuis moet zijn. Soms ook een appelflap.

Ik ga altijd ruim voor de controle bloedprikken zodat ik hopelijk de uitslagen kan bekijken voordat ik de afspraak heb en ik mij kan voorbereiden.
Ik werd deze keer positief verrast toen de meeste uitslagen al op woensdag 8 november in “MijnGelre” stonden. Is wel eens anders geweest.

Eerlijk gezegd was ik best wel nieuwsgierig naar, met name, het Igm, Igg en m-proteïne. De laatste stond er nog niet in maar de waardes van het Igm en Igg waren niet direct wat ik verwacht had. Beide waren gestegen, resp. van 10,6 naar 11,6 gr/ltr en van 9,4 naar 9,6 gr/ltr. Beslist geen schokkende stijgingen maar ik had toch wel een beetje gerekend op een verdere daling. Zelf had ik al vrij snel zoiets van een mogelijke ontsteking of nog de naweeën van corona welke ik 3 weken daarvoor had.

Maar toen vrijdag ook het m-proteïne bekend was bleek deze ook gestegen van 5,9 naar 6,4 gr/ltr. Dat vond ik wat vervelender. Goed, maar even afwachten wat mijn hematoloog er van zegt.

Na mijn “beroemdheid verklaring” en nog wat koetjes en kalfjes vraagt ze of ik de uitslagen al gezien heb hetgeen ik bevestig. Ik vertel dat ik toch wel gehoopt had op een verdere daling. Uiteraard weet ik ook wel dat het alle kanten op kan, maar toch. Ze vraagt wat verder uit. Of ik vaccinaties gehad heb en welke. Ik vertel dat ik mij goed voel en dat ik net voor de uitnodiging van de coronavaccinatie corona heb gekregen. Ik ben er eigenlijk niet eens ziek van geweest, 1 dag dat ik mij niet helemaal happy voelde en dat was het wel.

Ze vertelt dat het vaker voorkomt na een coronabesmetting dat de waardes, inclusief m-proteïne hoger zijn. Van het Igm en Igg wist ik dat wel maar niet dat het m-proteïne ook kon stijgen. Een paar jaar terug had ik ook onverwacht een verdubbeling van het Igm maar bleef het m-proteïne gelijk. Toen duidelijk een ontsteking want 2 maanden later was het Igm weer fors gedaald.

Verder is ze tevreden en met de toelichting over de stijging besluiten we dat over 4 maanden de volgende controle is.

Los van de standaard vermoeidheid (gelukkig heel wat minder dan voor de kuren), koude voeten en tenen en een beetje last van een chemobrein, voel ik mij prima.

Groeten Johan

Ook interessant

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  In de gloria

  In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.

 • Waldenström

  Daar is de kou weer!

  De winter is nog niet begonnen, maar de kou is er al wel. Zeker nu de temperaturen onder het vriespunt komen, begint het weer. En dan bedoel ik het getintel en gevoelloos worden van handen en voeten. Gevolg van de chemotherapie is dat ik nu met de neuropathie zit.