De eerste dagen in het ziekenhuis

Maandag 14 november. Vanochtend om 09.45 uur mocht ik mij melden voor de opname op de verpleegafdeling Hematologie van het Radboudumc. Na ontvangst werd ik meteen naar mijn kamer gebracht, zodat ik mij kon installeren. 

Het is een eenpersoonskamer welke via een sluis bereikbaar is. In de kamer staat buiten, uiteraard een bed, een tafel met stoel en een hometrainer. Op mijn kamer heb ik ook toegang tot mijn eigen toilet. De douche in de sluis mag ik delen met 2 andere patenten. Omdat ik een transplantatie patient ben en die andere 2 patiënten niet, mag ik elke ochtend als eerste van de schone douche gebruik maken.

Verder heeft de dag vandaag bestaan uit heel veel vragen beantwoorden en weer een hele serie lichamelijke onderzoeken, welke gelukkig allemaal goed waren, zodat het hele proces doorgang kan vinden. Vanmiddag is ook het intraveneus catheter (lange lijn) geplaatst. Dit was eigenlijk zo gepiept, de voorbereiding duurde langer als het uiteindelijk aanbrengen. Hij komt net onder mijn rechterssleutelbeen naar buiten en zit in een grote ader die vrij dicht aan het oppervlak zit.

Het eten is hier overigens prima geregeld. Buiten ontbijt, lunch en diner, wordt er drie keer per dag nog een extra gerecht, shake of snack geserveerd. Kleine broodjes, bitterballen, gehaktballetjes, wraps, fruit, smoothies etc.

Morgen om 11.00 uur wordt de hoge dosis Melfalan (de chemo) toegediend en gaat de deur van mijn kamer 'op slot' voor de komende 3 à 4 weken.

Dinsdag 15 november. Een slechte nacht gehad. Ik had met liggen last van de 's middags ingebrachte lange lijn. Ondertussen heb ik er een stuk minder last van. Het beurse gevoel is verdwenen. Ik verwacht dat het vanacht een stuksbeter zal gaan. Vandaag was in 'transplantatietermen' dag -2. Gisteren de opnamedag was dag -3. Morgen is een rustdag -1. Donderdag als ik mijn cellen krijg is dag 0, vrijdag dag 1 etc. Vandaag heb ik instructies ontvangen van de fysiotherapeut. Ik zal aan de bak moeten. Elke dag een aantal oefeningen. Op de hometrainer, wat oefenen met gewichten en buikspier oefeningen. Het zal de ene dag wat beter gaan dan de andere, maar uiteindelijk moet het zich terugbetalen in de vorm van een sneller herstel.

Om 11.00 zijn er 2 infuuslijnen op het catheter aangesloten en is er gestart met spoelen (vocht toedienen) om 14.30 uur is op een van de lijnen de melfalan aangesloten. 425 ml welke in een uur ingelopen is. Daarna weer spoelen om de Melfalan weer z.s.m uit het lichaam te krijgen. Uiteraard heb ik ruim van te voren diverse medicijnen (ondansetron, Emend en dexamethason) gehad tegen de misselijkheid. De klachten en de gevolgen van de chemo zullen zich waarschijnlijk pas vanaf morgen gaan openbaren. Mijn verpleegsters hebben me beloofd dat ze inder geval de misselijkheid d.m.v. medicatie redelijk kunnen onderdrukken. Voor de rest is het afwachten.

Vandaag wat bezoek gehad, dat breekt de dag een beetje. Bezoek mag tijdens het hele proces binnen, mits niet grieperig, verkouden etc. In de sluis is het handen wassen en ontsmetten met alcohol, armsieraden af. Jas, tas etc. achter laten in de sluis. Bij twijfel liggen er ook handschoenen en mondkapjes. Zeker de komende dagen als ik in mijn 'dip' kom is dit belangrijk.

Tijdens het artsenbezoek vandaag wist de arts me te vertellen dat er een hertelling van de 2,5 jaar geleden in Maastricht geoogste stamcellen heeft plaatsgevonden. Nu blijkt dat er niet voldoende cellen overblijven voor een eventuele 2e transplantatie. Ik krijg nu alle geoogste cellen in 2 porties, verdeeld over 2 dagen terug. Dus zowel op donderdag als op vrijdag worden er stamcellen toegediend, Volgens de arts zou dit ook een beter resultaat kunnen geven. Maar een 2e autologe transplantatie zit er dan in de toekomst dus niet meer in. Gelukkig vind er veel onderzoek plaats naar goede nieuwe medicijnen.

Bron: Bas

Ook interessant

 • Waldenström

  Oliebollenloop

  Ja, inderdaad, jullie lezen het goed: Oliebollenloop. Dinsdag 21 december om 11.00 uur. Dan begint het, de oliebollenloop. Al jaren een traditie in Schoonhoven en nu doe ik ook mee.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Wait and See ...

  Na een nieuw bloedonderzoek blijkt dat de Kahler enigszins actief is maar te weinig reuring geeft om te gaan behandelen. We gaan dus volgende maand wederom een bloedonderzoek laten uitvoeren en beslissen per maand wat er gaat gebeuren.

 • Multipel myeloom

  Prettige feestdagen

  Lieve mensen,

  We willen al die mensen die ons gesteund hebben in de afgelopen jaren bedanken. Nog steeds worden vele geliefde enorm gemist, in het bijzonder onze lieve Dalisay. Maar in gedachten zijn ze altijd dichtbij.