Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

De eerste keer

Waldenström

Eerder dan verwacht krijg ik een oproep voor een consult op 20 december met de verpleegkundig specialist en om nog een keer bloedprikken voordat de behandeling start. Na een toelichting op de behandeling en het bloedprikken kan ik weer naar huis. De behandeling start op vrijdag 6 januari. De vrijdag is bewust gekozen omdat Ingrid dan mee kan als ik aan het infuus moet.

Een paar dagen later staan de meeste uitslagen al in “MijnGelre”. Een aantal waarden zijn iets verbeterd o.a. het hb maar andere waarden zoals igm, m-proteïne en totaal eiwit zijn in de voorbije 3 weken verder verslechterd.

En dan voordat je het in de gaten hebt zitten we in het jaar 2023. Begin 2017 gediagnosticeerd voor waldenström en nu, 6 jaar later, ontkom ik niet meer aan een behandeling. Voor het eerst in mijn leven dat ik een behandeling krijg. Het blijft toch een vreemde gewaarwording. Dat zit in het feit dat ik mij gewoon niet ziek voel. Alleen de bloedwaarden en vermoeidheid, neemt wel telkens meer toe, geven eigenlijk aan dat behandeling nodig is. De noodzaak is duidelijk maar de tegenstrijdigheid is groot.

Afijn, dinsdag 3 januari de apotheek van Gelre Apeldoorn gebeld of mijn medicijnen klaar liggen. Ik had met de verpleegkundig specialist in Zutphen afgesproken dat de medicijnen in Apeldoorn afgehaald konden worden. Helaas Apeldoorn had ze niet liggen maar kon wel zien dat ze in Zutphen klaar lagen. Even naar Zutphen kachelen en “probleem” ook weer opgelost. 40 Pillen cyclofosfamide voor 5 dagen en 1 dexamethason voor de 1e dag.

Vrijdag 6 januari de eerste pillen van de eerste kuur. Ben erg benieuwd hoe het uitpakt. De dag vordert maar geen van de mogelijke bijwerkingen meldt zich aan. Vaak heb ik in de loop van de dag wel wat last van slaperigheid al of niet in combinatie met vermoeidheid maar deze dag is daar geen spoortje van te bekennen.

’s Avonds de 2e dosis en na het eten een gevoel alsof je te veel gegeten heb. Als ik later een cola neem verdwijnt ook dat gevoel.

Later dan normaal ga ik naar bed maar slapen ho maar. Ik ben klaar wakker. Het is al na 6 uur in de ochtend als ik eindelijk in slaap val voor een paar uurtjes.

Zaterdag de 2e dag van de kuur. Geen bijwerkingen weinig last van vermoeidheid en van slaapgebrek merk ik niets. Pas in de loop van de avond begin ik slaap te krijgen. Die nacht slaap ik als een blok.

De dagen erna moet ik ’s middags even plat anders val ik om van de slaap. In de loop van de dinsdag, ook de laatste dag van de eerste kuur, merk ik dat ik lang zo slaperig niet meer ben en vandaag, de woensdag, is het weer over.

Ik heb geen last van bijwerkingen en voel me dan ook prima. Als ik de reacties van lotgenoten lees dan is het bij mij tot nu toe buitengewoon goed gegaan. Maar ja, het is dan ook pas de eerste kuur van in totaal 6 – 8 en de rituximab moet er ook nog bij.

25 Januari bloedprikken en kijken of de tweede kuur op 27 januari kan starten.

Groeten Johan

Ook interessant

 • Waldenström

  Daar zijn we weer!

  De laatste update is al bijna een jaar geleden. Toch is er best het één en ander gebeurd. Schreef ik de laatst keer dat ik de oliebollenloop eind van het jaar mee wilde doen, als ik maar niet geblesseerd raakte. Nou, dat is niet gelukt.

 • Waldenström

  Het gaat prima

  Een weekje Oostenrijk met prachtig weer. Een paar dagen motorrijden, wandelen en een dagje Innsbruck. Van vermoeidheid weinig last alhoewel het wandelen in de bergen wat minder florissant gaat dan in het verleden. Maar goed, prachtig weer met een klein buitje erbij en lekker rustig. Kortom ideaal. Eenmaal weer thuis slaat de vermoeidheid toch wel weer toe. Maar na een paar dagen is dat ook weer over.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Vervreemding en zelfexpressie: Het existentialisme van David Bowie

  Iedereen moet wel eens een gevoel gehad hebben van wat doe ik hier? Wat stelt dit leven voor? Of, wat zijn de dingen om mij heen toch raar! Deze vragen kunnen een heel vervreemdend gevoel opwekken. Voor je wegzakt in een existentiële crisis zou je Dostojewski of Jean-Paul Sartre kunnen lezen, maar heb je al eens gedacht aan David Bowie?