Tja.

Waldenström

Tja, dat kwam in mij op toen ik zat te denken wat ik in mijn blog zou schrijven na de laatste controle van 3 weken geleden. 

De uitslag was enerzijds niet echt spannend aan de andere kant is het voortschrijden van een ziekte natuurlijk nooit positief. Maar goed, om even bij de feiten te blijven. Het m-proteïne was laatst in 2 stapjes  gezakt van 13,7 naar 12,8 gr/l. Nu was deze in één keer met 3,4 gr/l gestegen naar 16,2 gr/l. Niet echt gunstig maar goed het is een gegeven. Van de overige waardes zijn er meerdere met een langzaam negatief verloop terwijl de rest redelijk constant blijft. Vrijwel altijd zitten er schommelingen in de metingen maar de trend is, zoals ik al eerder aangaf, langzaam verslechterend.

Naast de feiten, controles van de bloedwaarden, is het erg belangrijk hoe je jezelf voelt. Wat dat betreft kunnen er van dag tot dag aardige verschillen optreden. Eigenlijk verandert dat patroon in de tijd niet zozeer. De ene dag gaat het beter als de andere dag. Wat vervelend is dat ik meer last krijg van koud weer. Dit staat dan ook in schril contrast met het feit dat ik een wandeling of fietstocht op een winterse dag best lekker vind.
Het is alleen jammer dat je tijdens het wandelen of fietsen nergens kunt opwarmen. Vaak kun je nog wel koffie of wat dan ook krijgen maar het is buiten opdrinken en wegwezen. Het belet mij echter niet om toch gewoon te gaan fietsen of wandelen hoewel dat laatste er momenteel wat bij inschiet.

Voorlopig is het behelpen met alle maatregelen omtrent corona. Zo ook het zwemmen. Als je niet op tijd inlogt om een ticket voor het banenzwemmen te reserveren zitten de tijdsblokken vol en heb je gewoon pech ook al heb je een abonnement. Wie het eerst komt die het eerst maalt.

Voorlopig zal dit nog wel even duren maar laten we er van uit gaan, gezien de ontwikkelingen rond de bestrijding van corona, dat  2021 een beter jaar wordt. De tijd van voor corona komt misschien nooit meer helemaal terug maar dat wil nog niet zeggen dat het slechter wordt.

Nog een paar weken en dan hebben we de kortste dag van het jaar weer gehad en met kerst en oud en nieuw in het verschiet hoop ik dat een ieder toch een beetje het gevoel van warmte krijgt.

In maart weer controle, ik houd de moed er in.

Lees meer van Johan

Meer weblogs over Waldenström

 • Waldenström

  De versnelling en het dode vogeltje.

  Afgelopen dinsdag, 9 maart, weer voor controle geweest. Na het telefonisch consult van afgelopen november nu weer een fysiek consult. Vanwege corona allemaal een mondkapje op. Logisch maar hierdoor gaat  veel non-verbale communicatie verloren wat naar mijn mening toch een belangrijke bijdrage is in een consult.

 • Waldenström

  Wat brengt 2021?

  De laatste maanden komt de Waldenström weer meer op de voorgrond. Niet in de laatste plaats door het oplopen van mijn IgM. Van een stabiele 12 de laatste jaren loopt hij in een half jaar tijd omhoog naar de 20.

 • Waldenström

  Tja.

  Tja, dat kwam in mij op toen ik zat te denken wat ik in mijn blog zou schrijven na de laatste controle van 3 weken geleden. 

 • Waldenström

  Vermoeidheid of energielek?

  Onlangs heb ik een bijeenkomst bezocht over vermoeidheid bij/na kanker. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting ‘kLeef uit Apeldoorn.

Ook interessant

 • Leukemie

  Maakt u zich niet teveel zorgen ... BAMMM!

  Het eerste hoofdstuk in mijn ‘CLL-boek’ start in februari 2013 na deze mededeling: “U hebt CLL, maakt u niet teveel zorgen, het is niet agressief en de levensverwachting ligt tussen de 5 en 12 jaar”. BAMM!

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  17

  Vandaag is het precies 17 jaar geleden dat ik de definitieve diagnose ziekte van Kahler oftewel multipel myeloom kreeg. Diezelfde middag heb ik contact gezocht met het Erasmus Mc in Rotterdam waar ik enkele dagen later mocht komen.

 • Lymfklierkanker

  De verwerkingsachtbaan

  Er bestaat geen wachtrij voor chemotherapie. Zodra de diagnose rond is, kun je in principe nog de volgende dag aan het infuus gekoppeld worden. Ik moest echter vijf weken wachten, en een beetje smeken bij mijn oncoloog, om er een goed gesprek over te mogen voeren met een psycholoog. Het enige belangrijke voor de dokters is dat je geneest. Niemand houdt rekening met het genezen op psychisch vlak.