Vermoeidheid of energielek?

Waldenström

Onlangs heb ik een bijeenkomst bezocht over vermoeidheid bij/na kanker. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting ‘kLeef uit Apeldoorn.

Met maximaal 6 deelnemers, 2 “begeleiders” en voldoende ruimte was de bijeenkomst ook coronaproof.

De opzet was om de deelnemers te laten vertellen hoe zij met vermoeidheid, door kanker of door de behandeling van kanker, omgaan.

Wat interessant hierbij is dat de deelnemers, met diverse vormen van kanker, de gevoelservaring hebben dat het iets anders is dan een normale vermoeidheid. Deze vorm van vermoeidheid kan je overvallen. Binnen een paar minuten kan het “gebeurd” zijn en mag je, zoals een deelnemer aangaf, blij zijn als je even ergens kunt zitten om bij te komen. Het is, zoals ik ook al eerder aangaf in mijn blog, of al de energie die je nog hebt in één keer wegvloeit. Hoe hiermee omgegaan wordt verschilt ook weer per persoon. De een neemt ongeacht hoe die zich voelt standaard een rustmoment (middagslaapje) terwijl een ander dat weer alleen doet als de behoefte er is. Maar een van de deelnemers en ook ik zelf proberen vaak eerst “er door heen te komen” door juist in beweging te komen. De ene keer lukt dat wel en dan andere keer niet maar ik vind het in elk geval het proberen waard.

Verder hoor je ook regelmatig dat klusjes e.d. uitgesteld worden eenvoudigweg omdat de energie ontbreekt om het te doen. Echt vervelend wordt het als mensen uit je naaste omgeving dan ook nog opmerkingen maken als: “…kom op, iedereen is wel eens moe, gaat wel weer over”. Dit zijn opmerkingen die je er beslist niet bij kunt hebben. Gelukkig heb ik dit zelf nog niet meegemaakt maar kan mij goed indenken dat zulke opmerkingen hard aankomen.

Het is niet erg dat mensen het niet begrijpen maar als je het niet begrijpt geeft dan ook geen commentaar want dat doet pijn. (ex)Kankerpatiënten hebben meer dan genoeg aan de lichamelijke en mentale dreunen die ze gehad hebben.

Al met al kunnen we wel stellen dat vermoeidheid bij kanker een serieus onderwerp is. Persoonlijk vind ik vermoeidheid niet altijd een goede woordkeuze. Ik associeer vermoeidheid met een zekere mate van inspanning en als je kanker hebt dan heb je ook heel wat te verstouwen en dat kost energie maar als mijn energie plotseling en in één keer op is denk ik toch dat er nog wat meer speelt. Naar mijn mening is “energielek” soms een betere omschrijving. Ik pleit dan ook voor onderzoek waarom kankerpatiënten geen energie hebben of waarom deze zo snel en plotseling op is hoe hier verbetering in aangebracht kan worden. Momenteel is alle aandacht/behandeling gericht op de vermoeidheid zelf maar ik vind dat te eenzijdig.

Johan

Meer weblogs over Waldenström

 • Waldenström

  Vermoeidheid of energielek?

  Onlangs heb ik een bijeenkomst bezocht over vermoeidheid bij/na kanker. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting ‘kLeef uit Apeldoorn.

 • Waldenström

  Tevreden maar….

  Donderdag 23 juli na de 20 km van de 3e dag van de alternatieve 4-daagse nog even bloedprikken voor de periodieke controle.

 • Waldenström

  Hmm….ach ja…

  Twee weken terug kreeg ik de laatste uitslag van het bloedprikken en de arts meldde mij dat het IgM weer was gestegen.

 • Waldenström

  In tijden van corona . . . .

  Het is alweer en tijd geleden dat ik wat heb geschreven zie ik. Geen nieuws is goed nieuws, zegt mijn vader altijd. En inderdaad, dat is ook nu het geval. 

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Hoe het verder gaat ...

  Nog even over de uitslagen bij de hematoloog een paar weken geleden: die waren keurig, voor het eerst sinds lange tijd het IgA weer onder de 4, mijn Hb gestegen en de rest terug naar normaal.

 • Lymfklierkanker

  Het moeilijke leven na kanker

  In de, toch wel aangekondigde, valkuil getrapt. Na de behandelingen denk je dat je klaar bent en na de goede uitslag denk je dat je genezen bent. Niks is echter minder waar, voor mij dan.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  De patient wordt er gek van

  Waar anderen vaak hun hele leven werken om een tweede huis te kunnen veroorloven krijg ik als fulltime patiënt voor niets een vakantieadres.