Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Symptomen van ALL

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een zeldzame vorm van bloedkanker. Pet jaar zijn er ongeveer 220 diagnoses. Het is een levensbedreigende ziekte van het beenmerg waarbij kwaadaardige cellen ongecontroleerd en in korte tijd gaan groeien.

Symptomen van ALL

De klachten die ontstaan door ALL worden bijna allemaal veroorzaakt door de veranderingen in het bloed. De meest voorkomende klachten zijn moeheid, blauwe plekken of bloedingen.

  • Bleekheid
  • Kortademigheid en hartkloppingen
  • Vermoeidheid
  • Spontane bloedingen en onverklaarbare blauwe plekken
  • Terugkerende of niet genezende wondjes en infecties
  • Koorts en nachtzweten

Bedenk dat ALL een zeldzame ziekte is. Er zijn elk jaar ongeveer 200 mensen die de diagnose ALL krijgen. Deze klachten zijn vrij algemeen en kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen en ziekten. De huisarts zal naar aanleiding van de klachten bloedonderzoek uitvoeren. Om de diagnose ALL met zekerheid te stellen, is er een beenmergonderzoek nodig.

Bloedarmoede
Een tekort aan rode bloedcellen heet bloedarmoede. Een arts noemt dit anemie. Door bloedarmoede voel je je vermoeid en ben je bleek. Je kunt ook kortademig en duizelig zijn, hartkloppingen hebben en zwarte vlekken voor de ogen zien.

Bloedingen
Door een tekort aan bloedplaatjes ga je makkelijker bloeden en duurt het langer voordat het bloed stolt. Ook krijg je vaker blauwe plekken, soms zelfs spontaan. Bloedend tandvlees, overvloedige menstruaties en puntvormige bloedinkjes in de huid zijn ook klachten door een tekort aan bloedplaatjes.

Infecties
Een tekort aan normale witte bloedcellen vergroot het risico op infecties in bijvoorbeeld de mond-keelholte, de luchtwegen en urinewegen.

Botpijn
De overproductie van de abnormale witte bloedcellen (de leukemiecellen) in het beenmerg kan botpijnen geven.

Andere klachten
In een later stadium bewegen de leukemiecellen zich van het beenmerg naar de bloedbaan en stapelen ze zich soms op in organen. Als dat gebeurt, kun je last hebben van vergrote lymfeklieren of pijn in de bovenbuik vanwege een vergrote lever en/of milt.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten