Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

De ziekte ALL

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een levensbedreigende ziekte van het beenmerg waarbij kwaadaardige cellen ongecontroleerd en in korte tijd gaan groeien.

De ziekte ALL

In het beenmerg worden bloedcellen aangemaakt. Beenmerg zit in het binnenste deel van de botten. Normaal zit er een natuurlijke rem op de productie van bloedcellen. Maar bij ALL blijven de witte bloedcellen zich ongeremd delen. Daardoor ontstaan er te veel abnormale, kwaadaardige bloedcellen.
De grote hoeveelheid abnormale witte bloedcellen brengt de normale bloedaanmaak in het gedrang. Daardoor kan het beenmerg niet meer normaal functioneren. Daardoor heeft iemand met deze vorm van leukemie te weinig rode bloedcellen (bloedarmoede) of te weinig normale witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. Ook kunnen de abnormale cellen het beenmerg verlaten en zich stapelen in organen, zoals lymfeklieren, milt of lever. Deze veranderingen in het lichaam veroorzaken allerlei klachten.
De ongeremde deling van bloedcellen ontstaat in een korte tijd, soms is het een kwestie van enkele dagen tot weken. Vandaar dat deze vorm van leukemie een acute ziekte is.

ALL is zeldzaam
ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 220 patiënten de diagnose ALL. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. 
ALL komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar vooral bij jongeren. Ongeveer de helft van de patiënten is jonger dan vijftien jaar. Verder is ongeveer 15 procent van de mensen met ALL tussen 15 en 30 jaar, 8 procent tussen 30 en 44 jaar, 13 procent tussen 45 en 60 jaar, 12 procent tussen 60 en 75 jaar en 5 procent 75 jaar of ouder.
Er is een duidelijk verschil tussen het beloop van ALL op kinderleeftijd en dat bij volwassenen. Ook de behandeling en de genezingskansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn beter dan die van volwassenen. Informatie over leukemie bij kinderen kun je vinden bij de Vereniging Kinderkanker Nederland.

Oorzaak ALL
Waardoor ALL wordt veroorzaakt, is onbekend. Er zijn wel bepaalde groepen mensen bij wie vaker ALL voorkomt:

 • Mensen met het syndroom van Down
 • Mensen die chemotherapie of bestraling hebben gehad bij een eerdere behandeling van kanker zijn gevoeliger voor andere vormen van kanker
 • Mensen die met specifieke chemische stoffen werken zoals benzeen lijken een groter risico te hebben om kanker te krijgen

ALL en erfelijkheid
Acute lymfatische leukemie is niet erfelijk. De afwijkingen bevinden zich in de bloedcellen en niet in de geslachtscellen. Daardoor kun je de ziekte niet doorgeven aan je kinderen.

Praatkaart leukemie

Weten

nieuws over leukemie

Delen

lees de ervaringen van bloggers met leukemie

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Wijsheid in Weerbaarheid

  De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  In de gloria

  In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Vervreemding en zelfexpressie: Het existentialisme van David Bowie

  Iedereen moet wel eens een gevoel gehad hebben van wat doe ik hier? Wat stelt dit leven voor? Of, wat zijn de dingen om mij heen toch raar! Deze vragen kunnen een heel vervreemdend gevoel opwekken. Voor je wegzakt in een existentiële crisis zou je Dostojewski of Jean-Paul Sartre kunnen lezen, maar heb je al eens gedacht aan David Bowie?

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten