De ziekte ALL

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Het is een levensbedreigende ziekte van het beenmerg waarbij kwaadaardige cellen ongecontroleerd en in korte tijd gaan groeien.

De ziekte ALL

In het beenmerg worden bloedcellen aangemaakt. Beenmerg zit in het binnenste deel van de botten. Normaal zit er een natuurlijke rem op de productie van bloedcellen. Maar bij ALL blijven de witte bloedcellen zich ongeremd delen. Daardoor ontstaan er te veel abnormale, kwaadaardige bloedcellen.
De grote hoeveelheid abnormale witte bloedcellen brengt de normale bloedaanmaak in het gedrang. Daardoor kan het beenmerg niet meer normaal functioneren. Daardoor heeft iemand met deze vorm van leukemie te weinig rode bloedcellen (bloedarmoede) of te weinig normale witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. Ook kunnen de abnormale cellen het beenmerg verlaten en zich stapelen in organen, zoals lymfeklieren, milt of lever. Deze veranderingen in het lichaam veroorzaken allerlei klachten.
De ongeremde deling van bloedcellen ontstaat in een korte tijd, soms is het een kwestie van enkele dagen tot weken. Vandaar dat deze vorm van leukemie een acute ziekte is.

ALL is zeldzaam
ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 220 patiënten de diagnose ALL. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. 
ALL komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar vooral bij jongeren. Ongeveer de helft van de patiënten is jonger dan vijftien jaar. Verder is ongeveer 15 procent van de mensen met ALL tussen 15 en 30 jaar, 8 procent tussen 30 en 44 jaar, 13 procent tussen 45 en 60 jaar, 12 procent tussen 60 en 75 jaar en 5 procent 75 jaar of ouder.
Er is een duidelijk verschil tussen het beloop van ALL op kinderleeftijd en dat bij volwassenen. Ook de behandeling en de genezingskansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn beter dan die van volwassenen. Informatie over leukemie bij kinderen kun je vinden bij de Vereniging Kinderkanker Nederland.

Oorzaak ALL
Waardoor ALL wordt veroorzaakt, is onbekend. Er zijn wel bepaalde groepen mensen bij wie vaker ALL voorkomt:

 • Mensen met het syndroom van Down
 • Mensen die chemotherapie of bestraling hebben gehad bij een eerdere behandeling van kanker, zijn gevoeliger voor andere vormen van kanker
 • Mensen die met specifieke chemische stoffen werken zoals benzeen lijken een groter risico te hebben om kanker te krijgen

ALL en erfelijkheid
Acute lymfatische leukemie is niet erfelijk. De afwijkingen bevinden zich in de bloedcellen en niet in de geslachtscellen. Daardoor kun je de ziekte niet doorgeven aan je kinderen.

Weten

nieuws over leukemie

Delen

lees de ervaringen van bloggers met leukemie

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Stare Down

  Geheel tegen mijn principes gingen we afgelopen weekend met de auto boodschappen doen. Iedere beweging die ik kan maken moet ik doen. Alleen niet wanneer het regent.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Er is altijd meer

  Zo af en toe fietsen we samen. Het liefst zonder plan kijken waar we uitkomen. Ook al is het al lang niet meer gebruikelijk groeten wij vrolijk iedereen die we tegenkomen. 

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Ik wil heel graag pijn lijden

  Terwijl ze de bank als trampoline gebruikte schreeuwde ze het uit. ‘Papa, ik wil heel graag pijn hebben!’ Het leek een grapje. Ik dacht dat ze solliciteerde naar de kieteldood. Voor ik mijn klauwen in haar zette sloeg de verwarring toe. Wat bedoelde ze hier nu weer mee?

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten