Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Burkitt lymfoom - Behandeling

Het Burkitt lymfoom is een van de snelst groeiende, meest agressieve vormen van lymfeklierkanker. Het is met ongeveer vijftig diagnoses in Nederland per jaar een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker (non-hodgkinlymfoom).

Omdat het Burkitt lymfoom zo’n agressieve kanker is, word je na deze diagnose bijna altijd direct opgenomen. De chemotherapie start zo snel mogelijk. Veel behandelingen zijn in het ziekenhuis en je kunt meerdere malen een paar weken opgenomen worden, maar een aantal behandelingen kunnen ook poliklinisch plaatsvinden.

De behandeling tegen het Burkitt lymfoom is gericht op snelle tumorafbraak. Welke behandeling je krijgt, verschilt per persoon. Het wordt bepaald door de plaats en het stadium van de ziekte. Ook je leeftijd en conditie is belangrijk voor de behandeling.

Omdat het Burkitt lymfoom de neiging heeft in het centrale zenuwstelsel te gaan zitten, zal het toedienen van medicijnen via het ruggenmergsvocht ook meestal nodig zijn.

Welk ziekenhuis voor Burkitt?

Burkitt is een zeer zeldzame ziekte met een intensief behandeltraject. Daarom kun je voor een behandeling alleen terecht in centra die intensieve hematologische zorg kunnen verlenen.

Zie ook overwegingen bij de keuze van het ziekenhuis

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten