Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Burkitt lymfoom - Burkitt lymfoom

Het Burkitt lymfoom is een van de snelst groeiende, meest agressieve vormen van lymfeklierkanker. Het is met ongeveer vijftig diagnoses in Nederland per jaar een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker (non-hodgkinlymfoom).

In ons lichaam zitten verschillende soorten witte bloedcellen. Één soort witte bloedcellen zijn de B-cellen. Deze cellen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem van het lichaam en zijn te vinden in bloed, beenmerg en lymfeklieren

In de B-cellen (B-lymfocyten) kan kanker ontstaan. Dit is het geval bij een Burkitt lymfoom. In de afwijkende cellen ontstaat bij het Burkitt lymfoom altijd een afwijking aan het MYC gen. Het is een agressieve, snelgroeiende kanker. Een Burkitt lymfoom kan in één dag wel twee keer zo groot worden.

De ziekte kan ontstaan in lymfeklieren, hersenen, zenuwstelsel, kaak, darmen, nieren, eierstokken of andere organen. Het komt relatief vaak voor bij kinderen en jonge volwassenen.

In Nederland komt het Burkitt lymfoom voor in verschillende varianten:

  • Sporadisch Burkitt lymfoom.
    De meest voorkomende plaats van deze ziekte is in de buik.
  • Immunodeficiëntie-gerelateerd Burkitt lymfoom.
    Een lymfoom dat kan ontstaan bij mensen die hiv of aids hebben. Ook als mensen een orgaantransplantatie hebben ondergaan en medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken om afstoting te voorkomen, kan dit lymfoom ontstaan.
  • Endemisch Burkitt lymfoom

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten