Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Folliculair lymfoom - Folliculair lymfoom

Folliculair lymfoom (FL) is een vorm van lymfklierkanker. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in een lymfeklier. Het kan ook starten op een andere plaats van het lymfestelsel, zoals in het beenmerg, de milt of de lever.

Er zijn heel veel soorten lymfklierkanker. Folliculair lymfoom (FL) is een van die vormen. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in een lymfeklier, maar ook in het beenmerg, de milt of de lever. Bij deze ziekte gaat een bepaald soort witte bloedcellen, de lymfocyten, ongecontroleerd delen. Het folliculair lymfoom is, op een enkele uitzondering na, niet te genezen. Wel kan na behandeling de ziekte voor lange tijd weg blijven. 

Folliculair lymfoom valt onder de groep kankers die een non-hodgkinlymfoom wordt genoemd. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 600 mensen de diagnose folliculair lymfoom. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld is 65 jaar. Het komt iets vaker voor bij mannen (54 procent) dan bij vrouwen (46 procent). 

Folliculair lymfoom is het meest voorkomende indolente non-hodgkinlymfoom. Met het woord ‘indolent’ wordt bedoeld dat het een niet-agressieve langzaam groeiende vorm van kanker is. Deze vorm van non-hodgkinlymfoom wordt ook wel 'laaggradig’ genoemd. Ongeveer de helft van alle mensen met non-hodgkin heeft zo’n indolente, niet- agressieve vorm.  

Soms gaat het indolente lymfoom over in een agressievere vorm; dit wordt transformatie genoemd. De behandeling is dan hetzelfde als voor een agressief lymfoom. De kans dat de ziekte transformeert neemt toe met de tijd, maar zeker niet alle lymfomen gaan zich agressiever gedragen.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten