Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Folliculair lymfoom - Vooruitzichten folliculair lymfoom

Folliculair lymfoom (FL) is een vorm van lymfklierkanker. Deze vorm van kanker ontstaat meestal in een lymfeklier. Het kan ook starten op een andere plaats van het lymfestelsel, zoals in het beenmerg, de milt of de lever. 

Een folliculair lymfoom is meestal niet te genezen, maar je kunt lang met de ziekte leven. Daarom wordt de ziekte steeds vaker als een chronische aandoening beschouwd. 

De afgelopen decennia zijn verschillende nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die hebben geleid tot een sterk verbeterde overlevingskans. De 5-jaarsoverleving, dat houdt in dat je 5 jaar na de diagnose nog leeft, is daarom voor mensen met folliculair lymfoom sinds 1989 flink gestegen. 

  • In stadium III tot IV was in 1989 de 5-jaarsoverleving 60 procent. Inmiddels ligt het rond de 80 procent. 
  • In stadium I tot II was in 1989 de 5-jaarsoverleving 80 procent. Inmiddels ligt dat percentage rond de 90 procent. 

Deze cijfers zijn gemiddelden en zeggen nog niet zoveel over de individuele patiënt. Jouw vooruitzichten kunnen beter zijn dan dit gemiddelde, maar helaas ook slechter. Echter, overlevingscijfers zijn per definitie altijd cijfers uit het verleden. Verbeteringen die vandaag worden ingevoerd leiden pas over jaren tot aangepaste overlevingscijfers.  

De ontwikkelingen in immuuntherapie gaan snel en kunnen snel beschikbaar zijn. Dit zal de vooruitzichten verder verbeteren.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten