Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vooruitzichten bij Hodgkinlymfoom

Hodgkinlymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In Nederland krijgen ongeveer 500 mensen per jaar deze diagnose. De ziekte treft vooral jonge mensen. De behandeling van Hodgkinlymfoom is de afgelopen jaren steeds beter geworden, en daardoor is er een hoge kans om de ziekte te overleven.

Vooruitzichten bij de ziekte van Hodgkin

De overlevingskansen van hodgkinlymfoom zijn erg goed, zeker als je jong bent. De genezingskans is groot. Negen op de tien mensen met deze soort kanker overleeft de ziekte. 
Als je op jongere leeftijd de ziekte krijgt is de levensverwachting na een succesvolle behandeling vergelijkbaar met leeftijdgenoten. Maar ook op oudere leeftijd is de overleving goed te noemen. Twee jaar na de behandeling is de kans dat hodgkinlymfoom terugkomt klein. Vijf jaar na de behandeling weet je bijna zeker dat hij niet meer terugkomt. Dan stoppen de controles bij de oncoloog. 

Overleving Hodgkinlymfoom
 
De cijfers zijn gemiddelden en zeggen niet veel over de individuele patiënt. Jouw vooruitzichten kunnen beter zijn dan dit gemiddelde, maar helaas ook slechter. Overlevingscijfers zijn ook per definitie altijd cijfers uit het verleden. Verbeteringen die vandaag worden ingevoerd leiden pas over jaren tot aangepaste overlevingscijfers. 

Na de behandeling blijf je de rest van je leven onder controle om eventuele late effecten van de stevige behandeling vroegtijdig te zien. Deze controles worden in Nederland georganiseerd via het BETER consortium. Lees hier meer over late effecten.

Word lid en profiteer van de voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten