Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

NK/T-cellymfoom (NK/TCL)

De ziekte

In je lichaam zitten NK-cellen. Dit worden Natural Killer Cells genoemd. NK-cellen zijn witte bloedcellen en een belangrijk onderdeel van je afweersysteem. In het geval van een NK/TCL is een specifieke NK cel, namelijk ‘de NK/T cel’ kwaadaardig geworden. Deze cel gaat ongeremd delen en tumoren vormen. Het EBV-virus (Pfeiffer virus) wordt altijd aangetroffen in dit type lymfoom en speelt een belangrijke rol in het ontstaan ervan.  

NK/TCL is een vorm van non-hodgkin lymfoom. NK/TCL is zeldzaam. In de Westerse wereld is slechts 1% van alle non-hodgkinlymfomen een NK/TCL, in Azië is het meer, namelijk 3 tot 9%.  

NK/TCL is meestal een agressieve vorm van kanker, want de tumoren groeien snel. Meestal zit de ziekte in de neus-keelholte met doorgroei naar de bijholtes, oogkassen, mondholte en het verhemelte. Verdere verspreiding naar het lichaam gaat vrij snel naar speekselklieren, huid, maag-darmkanaal, lymfklieren, lever, milt, testis en soms zitten de kankercellen ook in het beenmerg en in het bloed.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten