Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vooruitzichten

Vooruitzichten

De overlevingskans met een NK/T-cellymfoom na een behandeling, is sterk afhankelijk van het stadium van de ziekte. Zitten de kankercellen alleen in het KNO-gebied, dan heb je een betere prognose dan wanneer de ziekte verspreid is door het hele lichaam. Daarnaast speelt de leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld ook een rol. Hoe jonger, hoe beter de vooruitzichten. Ook dankzij wetenschappelijk onderzoek en betere medicijnen worden de vooruitzichten langzaam beter.

Helaas blijft NK/TCL een ziekte met een slechte prognose, en overlijdt een groot deel van de patiënten. Ondanks deze slechte prognose zijn de overlevingscijfers gemiddelden. Ze zeggen niet alles over jou als individuele patiënt. Je eigen vooruitzichten kunnen beter zijn dan dit gemiddelde, maar soms ook slechter. Bedenk ook dat overlevingscijfers per definitie altijd cijfers zijn uit het verleden. Verbeteringen die vandaag worden ingevoerd leiden pas over jaren tot andere overlevingscijfers.

Prognose van gelokaliseerde ziekte (dus alleen in KNO-gebied en niet verspreid door het lichaam)

De gemiddelde 5-jaarsoverleving over alle leeftijdsgroepen is bijna 55 procent. Dat wil zeggen dat vijf jaar na de diagnose iets meer dan de helft van de mensen nog in leven is. Er is echter een groot verschil in leeftijd. De overlevingskans voor jonge mensen is hoger dan voor oudere mensen. Ben je jonger dan 40 jaar, dan is je kans op 5-jaars overleving 75%. Ben je ouder dan 75 jaar, dan is je kans op 5-jaars overleving 30%. 

Prognose van uitgebreide ziekte

De prognose van uitgebreide ziekte is helaas minder goed. Hij hangt samen met een risicoscore, de zogenaamde PINK score (Prognostic index of natural killer lymphoma). Daarbij krijg je een punt voor elke factor die de prognose minder goed maakt. Je krijgt een punt als je leeftijd hoger is dan 60 jaar, als de ziekte is uitgebreid, als de ziekte ook in een lymfklier zit en als de ziekte ook buiten het KNO-gebied zit (elk 1 punt).  

De 3-jaars overleving, dat wil zeggen het percentage mensen dat na 3 jaar nog in leven is, is 81% als je 0 punten scoort op de PINK. Als je 1 punt hebt, is het 62%. Als je 2 of meer punten hebt is het 25%. 

Hoewel de meeste mensen met NK/T-cellymfoom nog jaren kunnen leven, betekent het voor veel mensen niet dat ze hun oude leven weer terugkrijgen. Vaak blijven meer of minder ernstige problemen spelen. Patiënten kunnen als gevolg van de bestraling in het KNO-gebied chronisch klachten houden van een droge neus of wondjes en geïrriteerde slijmvliezen. Chemotherapie kan andere snelgroeiende weefsels aantasten, zoals slijmvliezen van maag en darmen of de luchtwegen. Ook kan de hartspier worden beschadigd. Ook conditieverlies en/of problemen met de spijsvertering kunnen lang duren. 

Lees hier meer over chemotherapie en over late effecten van de behandeling. 

Word lid en profiteer van vele voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

  • Spreekuur

    Maastricht


    Thema
    Praten over jouw ziekte?

    13.00 uur - 16.00 uur
  • Lotgenotenwandeling

    Roosendaal


    Thema
    Wandelen met lotgenoten op Landgoed...

    11.00 uur - 14.00 uur
  • Hematondag Zuid

    's-Hertogenbosch


    Thema
    Hematon nodigt leden en geïnteresseerden uit...

    9.45 - 16.00