
Acalabrutinib ter beschikking voor patiënten met CLL en mantelcellymfoom
Per 23 januari zit het middel acalabrutinib niet meer in de sluis, maar is dit opgenomen in het verzekerde pakket tot en met 31 december 2026. Het middel is ter beschikking voor een grote groep patiënten met CLL die niet eerder zijn behandeld. Daarnaast kan het ook in combinatie met venetoclax ingezet worden voor behandeling van patiënten die niet eerder zijn behandeld zodra deze combinatie geregistreerd is door de EMA.
Ook patiënten met mantelcellymfoom kunnen met dit middel behandeld worden in combinatie met bendamustine en rituximab. Hier geldt ook dat dit voor patiënten geldt die niet eerder zijn behandeld.
Acalabrutinib was per 28 augustus 2020 in de sluis geplaats, dat houdt in dat het geplaatst is op een lijst dure nieuwe geneesmiddelen. Met ingang van 1 april 2022 was het middel al eerder beperkt toegelaten tot de zorg die wordt vergoed. Daar kwamen met name voor patiënten die wel eerder zijn behandeld voor in aanmerking. Die voorwaarden zijn nu verruimd en er kunnen meer patiënten met dit middel worden behandeld. Dankzij onderhandelingen van het ministerie van Volksgezondheid met de fabrikant is het verantwoord het middel in het verzekerde pakket op te nemen.
Hematon en NFK werken nauw samen met de overheidsinstanties namens de patiënten om het proces van toelating te versnellen als het om effectieve behandelingen gaat die het leven van patiënten verbeteren.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis