Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten

Beeld Offthelefteye Voor meerdere ziektes relevant

Er is veel aandacht voor het coronavirus. Mensen met leukemie, MDS, lymfklierkanker, multipel myeloom of de ziekte van Waldenström zijn terecht ongerust over een mogelijke besmetting met dit virus; door hun verminderde weerstand zijn zij extra kwetsbaar. Daarom zet Hematon de belangrijkste vragen en antwoorden over het virus op een rijtje

Hebben mensen met een hemato-oncologische ziekte meer kans om COVID-19 op te lopen? 

Het virus brengt vooral risico met zich mee voor oudere mensen, mensen die al een ziekte hebben of mensen met een verminderde weerstand door hun medicatie. Mensen met hemato-oncologische aandoeningen, ‘onze’ patiëntengroepen, zijn dus extra kwetsbaar en moeten extra voorzichtig zijn. Dat geldt vooral voor deze groepen:

  • Mensen die op dit moment een behandeling ondergaan. Het gaat dan om behandeling met medicijnen tegen bloed-, lymfklier- of beenmergkanker, zowel via het infuus, via injecties als in tabletvorm. Ook onderhoudsbehandelingen zoals rituximab vallen hieronder. Bestraling hoort er niet bij; 
  • Mensen die een stamceltransplantatie met donorcellen hebben gehad; 
  • Iedereen die minder dan een jaar geleden een stamceltransplantatie heeft gehad met eigen cellen. 

Ook alle patiënten die van hun arts gehoord hebben dat ze een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld omdat ze prednison slikken, behoren tot een risicogroep. 

Wat is het risico op corona als je tot deze groep hoort? 

Deze groep mensen hebben meer kans om ziek te worden na besmetting met het virus, en is naar verwachting langer ziek. Deze patiënten raken het virus waarschijnlijk ook minder gemakkelijk kwijt. 

Kan mijn behandeling doorgaan?

De Nederlandse hematologen hebben daarvoor richtlijnen afgesproken. We hebben die richtlijnen in samenwerking met de hematologen bewerkt tot een patiëntvriendelijke versie. Nederlandse hematologen hebben ook afspraken gemaakt over wat er gebeurt als je opgenomen moet worden in verband met een corona-besmetting, terwijl je behandeld wordt voor een hemato-oncologische ziekte.

Mijn naasten komen met heel veel mensen in contact. Is dat gevaarlijk?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Een besmetting met het COVID-19 virus blijkt in bijna de helft van alle gevallen thuis, in je eigen huishouden, plaats te vinden. Voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje in huis of 1,5 meter afstand zijn thuis minder makkelijk vol te houden. Ook hebben huisgenoten vaak meer sociale contacten dan een persoon die wordt behandeld tegen kanker. Als je een zeer lage weerstand hebt, kun je daarom het volgende vragen aan de mensen in je huishouden;

  • Vraag of je huisgenoten thuis kunnen werken, of een paar keer per week;
  • Probeer je thuis te houden aan de 1,5 meter afstand.
  • Krijgen je partner of kinderen klachten als hoesten, neusverkoudheid of koorts? Laat je testen en overleg met de huisarts wat in jullie geval het beste is.

Heb je nog twijfels? Schroom niet om met je hematoloog te overleggen. Ook in deze crisis is die er nog steeds voor je! 

Wat kunnen patiënten met hemato-oncologische aandoeningen doen om te voorkomen dat ze besmet worden? 

Dat zijn allereerst dezelfde maatregelen die ook voor alle andere mensen aangeraden worden: 

  • Was je handen regelmatig 
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Werk thuis als dat enigszins kan
  • Houd twee meter afstand tot mensen waarvan je niet zeker weet of ze besmet zijn
  • Vermijd het om mensen te zoenen, omhelzen of om handen te schudden

Kan ik medicijnen blijven slikken die mijn afweer onderdrukken? 

Ja, daar kun je gewoon mee doorgaan als je bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Verander niets aan je medicatie zonder overleg met je hematoloog.

Kan ik nog naar buiten? 

Als je actief behandeld wordt, of als je een stamceltransplantatie hebt gehad, is het verstandig om minimaal twee meter uit de buurt te blijven van mensen met verkoudheidsklachten. In groepen mensen, ook al is die groep kleiner dan honderd mensen, weet je niet precies met wie je te maken hebt. Bovendien is het dan lastig om twee meter afstand te houden. Die situaties kun je dus beter uit de weg gaan. Ga op rustige momenten naar de supermarkt of vraag iemand anders om voor je te gaan. Fietsen, wandelen of in de tuin werken kan natuurlijk altijd! 

Wat moet ik doen als ik klachten heb? 

Bij hoesten of kortademigheid en koorts bel je de huisarts (ga niet naar de huisarts toe). De huisarts neemt, als dat nodig is, contact op met de GGD. Word je ernstiger ziek, neem dan telefonisch contact op met je behandelend hematoloog voor overleg. Heb je klachten die te maken hebben met jouw hemato-oncologische ziekte, neem dan zeker contact op met je hematoloog. Daarvoor hebben de hematologen speciaal een oproep gedaan. Ook nu is jouw hematoloog er voor je!

 

Lees hier meer:

Wel gevaccineerd, niet beschermd tegen COVID-19. Hoe zit dat? Lees hier meer. Of bekijk het webinar over COVID-19. 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen