Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten

Beeld Offthelefteye Voor meerdere ziektes relevant

Op dit moment is er in ons land veel aandacht voor het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Ook mensen met leukemie, MDS, lymfklierkanker, multipel myeloom of de ziekte van Waldenström zijn ongerust. Daarom zet Hematon de belangrijkste vragen en antwoorden over het virus op een rijtje. Dat gebeurt in samenwerking met Anna van Rhenen, internist-hematoloog in het UMC Utrecht.

Hebben mensen met een hemato-oncologische ziekte meer kans om COVID-19 op te lopen? 

Het virus brengt vooral risico met zich mee voor oudere mensen en mensen die al een ziekte hebben. Dat geldt dus ook voor mensen met hemato-oncologische aandoeningen. Binnen ‘onze’ patiëntengroep moeten mensen met een verminderde weerstand nog extra voorzichtig zijn. Dat zijn de mensen die 

 • op dit moment een behandeling ondergaan. Het gaat dan om behandeling met medicijnen tegen bloed-, lymfklier- of beenmergkanker, zowel via het infuus, via injecties als in tabletvorm. Ook onderhoudsbehandelingen zoals rituximab vallen hieronder. Bestraling hoort er niet bij; 
 • een stamceltransplantatie met donorcellen hebben gehad; 
 • minder dan een jaar geleden een stamceltransplantatie met eigen cellen hebben gehad. 

En verder alle patiënten die van hun arts gehoord hebben dat ze een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld omdat ze prednison slikken. 

Wat is het risico dat deze groep loopt? 

Deze groep heeft meer kans om ziek te worden na besmetting met het virus, en is naar verwachting langer ziek. Deze patiënten raken het virus waarschijnlijk minder gemakkelijk kwijt. 

Kan mijn behandeling doorgaan?

De Nederlandse hematologen hebben daarvoor richtlijnen afgesproken. We hebben die richtlijnen in samenwerking met de hematologen bewerkt tot een patiiëntvriendelijke versie. Nederlandse hematologen hebben ook afspraken gemaakt over wat er gebeurt als je opgenomen moet worden in verband met een corona-besmetting, terwijl je behandeld wordt voor een hemato-oncologische ziekte.

Mijn partner werkt in een vitaal beroep. Kan hij of zij blijven werken?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt af van het werk dat je partner doet.

 • Vraag of je partner thuis kan werken als dat enigszins mogelijk is.
 • Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat je partner in de zorg werkt? Laat hem of haar overleggen met de leidinggevende over een oplossing op maat. Veel zorgorganisaties hebben een dienst Hygiëne en Infectiepreventie. Vraag ook deze medewerkers om advies.
 • Houd je thuis aan de regels die ook voor contact met niet-gezinsleden gelden. Dus handhaaf 1,5 meter afstand. 
 • Krijgt je partner klachten als hoesten, neusverkoudheid of koorts? Overleg dan direct met de huisarts wat in jullie geval het beste is.

Heb je nog twijfels? Schroom niet om met je hematoloog te overleggen. Ook in deze crisis is die er nog steeds voor je! 

Wat kunnen patiënten met hemato-oncologische aandoeningen doen om te voorkomen dat ze besmet worden? 

Dat zijn allereerst dezelfde maatregelen die ook voor alle andere mensen aangeraden worden: 

 • Was je handen regelmatig 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Werk thuis als dat enigszins kan
 • Houd twee meter afstand tot mensen waarvan je niet zeker weet of ze besmet zijn
 • Vermijd het om mensen te zoenen, omhelzen of om handen te schudden

Houd de aanbevelingen van de RIVM en de overheid goed in de gaten.

Kan ik medicijnen blijven slikken die mijn afweer onderdrukken? 

Ja, daar kun je gewoon mee doorgaan als je bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Verander niets aan je medicatie zonder overleg met je hematoloog.

Kan ik nog naar buiten? 

Als je actief behandeld wordt, of als je een stamceltransplantatie hebt gehad, is het verstandig om minimaal twee meter uit de buurt te blijven van mensen met verkoudheidsklachten. In groepen mensen, ook al is die groep kleiner dan honderd mensen, weet je niet precies met wie je te maken hebt. Bovendien is het dan lastig om twee meter afstand te houden. Die situaties kun je dus beter uit de weg gaan. Ga op rustige momenten naar de supermarkt of vraag iemand anders om voor je te gaan. Fietsen, wandelen of in de tuin werken kan natuurlijk altijd! 

Wat moet ik doen als ik klachten heb? 

Bij hoesten of kortademigheid en koorts bel je de huisarts (ga niet naar de huisarts toe). De huisarts neemt, als dat nodig is, contact op met de GGD. Word je ernstiger ziek, neem dan telefonisch contact op met je behandelend hematoloog voor overleg. Heb je klachten die te maken hebben met jouw hemato-oncologische ziekte, neem dan zeker contact op met je hematoloog. Daarvoor hebben de hematologen speciaal een oproep gedaan. Ook nu is jouw hematoloog er voor je!

Waar vind ik meer informatie? 

Het RIVM heeft de meest actuele informatie op zijn website. Deze informatie wordt steeds vernieuwd als daar aanleiding toe is. Het platform CMyLife heeft een speciale pagina over CML en corona.

Meest gelezen

Meest recente artikelen