Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Ga ook in coronatijd naar je hematoloog als dat nodig is!

Beeld Ciker Voor meerdere ziektes relevant

Ga gewoon naar de dokter als je klachten hebt. Die oproep doen organisaties die zich met kankerzorg en kankerpatiënten bezighouden, zoals NFF, KWF, IKNL en SONCOS. Hematon sluit zich daarbij aan.

Veel mensen blijven weg bij de huisarts of gaan niet naar het ziekenhuis. Dat blijkt onder meer uit de daling van het aantal nieuwe kankerdiagnoses die IKNL signaleert. Patiënten zijn bang dat dokters het tijdens de corona-epidemie te druk hebben. Of vrezen in de huisartsenpraktijk of in het ziekenhuis besmet te worden met het virus.

Afspraken

Daar is geen reden toe, zegt hematoloog Anna van Rhenen van het UMC Utrecht. 'Neem contact op met je hematoloog als je vragen of klachten hebt. Wij staan gewoon voor patiënten klaar. De Nederlandse hematologen hebben bovendien onderling goede afspraken gemaakt. Als er een opname nodig is, en er is geen plaats in je eigen ziekenhuis, dan zorgt jouw hematoloog dat je in een ander ziekenhuis terecht kunt.' Ook de angst voor besmetting is onnodig, geeft zij aan. 'De stromen coronapatiënten en niet-coronapatiënten worden strikt gescheiden.'  

Meest gelezen

Meest recente artikelen