App tegen vermoeidheid in de prijzen

Beeld Alexandra Koch Voor meerdere ziektes relevant

De app Untire, ontwikkeld in Nederland, is uitgeroepen tot een van de beste apps ter wereld voor mensen met kanker. Untire helpt bij vermoeidheid als je kanker hebt of hebt gehad. De app staat volgens de Britse onderzoeksorganisatie ORCHA in de internationale top vijf. ‘Het is een erkenning dat we op de goede weg zijn. Wij willen bereiken dat niemand met kanker meer vermoeid hoeft te zijn’, aldus een van de makers. 

Untire is gemaakt voor mensen met of na kanker die last hebben van vermoeidheid. Een veelvoorkomend probleem: tachtig tot negentig procent van de mensen die kanker heeft (gehad) is het eerste jaar van de behandeling moe. Eén op de drie mensen met kanker behoudt soms jarenlang (extreme) vermoeidheidsklachten. Dit kan zwaar drukken op het dagelijkse leven. De vermoeidheid beïnvloedt je dagelijkse activiteiten, werk en het onderhouden van sociale contacten. In Nederland gaat het om 350.000  (ex)kankerpatiënten die langdurig vermoeid zijn. Wereldwijd treft het zelfs om tientallen miljoenen mensen. 

Betrouwbaar 

ORCHA beoordeelde 3.206 apps die mensen met kanker ondersteunen en in app-stores staan. Er kwamen maar 190 apps door de eerste schifting. De apps zijn vervolgens beoordeeld op meer dan 350 criteria, waaronder betrouwbaarheid, relevantie, gebruiksvriendelijkheid en klinische validatie. Slechts een kwart van de onderzochte apps kreeg een voldoende. ORCHA koos vijf apps uit die een excellente score krijgen, en daar zit Untire ook bij. 

Untire wordt in steeds meer landen gebruikt 

De app Untire is ontwikkeld door psycho-oncoloog dr. Bram Kuiper en zorgadviseur Door Vonk. Door Vonk van Untire is opgetogen over de erkenning van deze vooraanstaande onderzoeksorganisatie. ‘Het is een erkenning dat we op de goede weg zijn. Wij willen bereiken dat niemand met kanker meer vermoeid hoeft te zijn. Bij de ontwikkeling van de app hebben we steeds geluisterd naar de behoeften van gebruikers en dat gecombineerd met onze klinische ervaring en wetenschappelijke input. Daarnaast hebben we voortdurend gekeken naar andere belangrijke aspecten, zoals gebruikersgemak, klinische validatie en  veiligheid’, stelt Door Vonk. ‘Het is geweldig dat ons werk ook op die gebieden heel hoog scoort.’ 

Untire wordt in Nederland, maar ook in steeds meer landen gebruikt, waaronder Groot-Brittannië. De Nederlandse gezondheidsapp is opgenomen in de app-store van het Britse openbare gezondheidsstelsel, de NHS. Untire is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. 

Meer informatie: untire.me/nl
 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen