Arseentrioxide en all-transretinoïnezuur bij APL

Het lijkt erop, dat idarubicine in de behandeling van acute promyelocyten leukemie (APL) vervangen kan worden door arseentrioxide. Goed nieuws voor wie vervelende bijwerkingen ondervindt van idarubicine

APL is een vorm van acute leukemie die gevoelig is voor een specifieke chemotherapie. Door de aanwezigheid van een bepaalde afwijking, PML-RARA genoemd is deze vorm gevoelig voor de vitamine A voorloper, all-transretinoïnezuur. Dit is een stof waaruit vitamine A gemaakt kan worden. Door dit middel te combineren met een klassiek chemotherapeuticum, namelijk idarubicine, kunnen veel patiënten genezen. In een studie is nu uitgezocht of idarubicine vervangen kan worden door arseentrioxide. Er is een vergelijking gemaakt tussen deze behandeling en die met idarubicine; allebei gecombineerd met all-transretinoïnezuur.

De patiënten werden door loting over beide groepen verdeeld. Hoog-risicopatiënten kregen in het begin ook nog éénmaal gemtuzumab ozogamicin toegediend.

De patiënten van beide groepen gaven een gelijke kwaliteit van leven aan. De groep op idarubicine had een iets hoger percentage (ongeveer 45 procent) ernstige bijwerkingen dan de groep op arseentrioxide (ongeveer 35 procent).

Er was verder geen belangrijk verschil in de percentages respons, of in de overleving na vier jaar.

Bron: The Lancet Oncology

Meest gelezen

Meest recente artikelen