Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Bij jou weet je het maar nooit

Lymfklierkanker

Negentig procent van de patiënten met hodgkinlymfoom geneest, maar Mariska Boshoven is bijna vijf jaar na de diagnose nog steeds onder behandeling. Ze schreef er het indringende boek Bij jou weet je het maar nooit over.

In het boek volgen we Mariska vanaf het moment dat ze in 2016 de diagnose hodgkinlymfoom krijgt. Enkele weken na de diagnose wordt haar zoontje Fynn geboren. Vervolgens begint ze aan een reeks behandelingen die ofwel vanwege zware bijwerkingen afgebroken worden, ofwel niet aanslaan. Als er uiteindelijk een behandeling wel aanslaat, komt de kanker toch nog twee keer terug.  
Na een nieuwe immuuntherapie is de hodgkin niet meer aantoonbaar, maar de verwachting is dat de ziekte zich opnieuw een keer zal openbaren en dat nieuwe behandelingen dan nodig zijn. Samen met haar vriend en zoontje maakt ze er het beste van, leeft ze in het nu, maar maken ze ook plannen voor de toekomst.   
‘Een nuchter, openhartig en ontroerend verslag over de impact van kanker op een pril gezin,’ aldus de achterflap. Maar ook een praktisch boek. Want het bevat ook een lijst praktische, concrete tips voor de communicatie tussen zorgverleners, naasten en patiënten.  
Het boek is verkrijgbaar via www.mariskaboshoven.nl en de (online) boekhandel. De opbrengst gaat naar Lymph&Co, het AYA Zorgnetwerk en het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen