Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

CAR T-celbehandeling

Hematon Nieuws

Op het stamcelcongres in Valencia staat voor mij één vraag centraal: wat is nu voor de patiënt de beste behandeling? Uit de congressessies is het duidelijk dat er talloze nieuwe behandelingen zijn voor eenzelfde groep patiënten.

Maarten van der Weijden is niet alleen voormalig olympische kampioen langeafstandszwemmen, ooit had hij ook leukemie. Hij werd onder andere behandeld met een autologe stamceltransplantatie. Op dit moment woont hij het grote, Europese stamceltransplantatiecongres EBMT bij in Valencia. Hij doet daarvan dagelijks verslag voor Hematon. Hij heeft daarbij natuurlijk speciaal oog en oor voor het belang van patiënten.

Die nieuwe behandelingen bestaat niet alleen uit stamceltransplantaties, of cocktails van chemotherapie, maar er komen ook steeds meer CAR T-cel immuuntherapieën. Niemand weet zeker wat voor de patiënt van nu het beste is. Daarom is er wetenschappelijk onderzoek!
De CAR T-celbehandeling voor patiënten met B-cel ALL maakt gebruik van het genetisch manipuleren van je eigen T-cellen. B-cellen en T-cellen zijn specifieke onderdelen van je leukocyten, B-cel ALL is een acute lymfatische leukemie variant waarbij de leukemie ontstaan is op de B-cel. Door genetische manipulatie van de afgenomen T-cellen zijn er hoopvolle resultaten dat deze nieuwe T-cellen de leukemiecellen opsporen en vernietigen. 

Wie maakt de keuze?

Het gevaar van veel verschillende onderzoeken is dat het aantal patiënten per onderzoek te klein is om er conclusies aan te verbinden. In Nederland hebben we daarom HOVON, de organisatie voor professionals die zich bezighouden met onderzoek dat behandelmethoden voor volwassen patiënten met hematologische kwaadaardige ziekten verbetert. Veel ziekenhuizen in Nederland gebruiken de protocollen van deze studies. Daardoor gebeurt de behandeling van leukemiepatenten in Nederland in elk ziekenhuis zo gestandaardiseerd mogelijk. Op deze manier is het aantal patiënten dat in een studie meedoet groot genoeg om er relevante conclusies uit te halen. Hierdoor weten we elke dag steeds beter voor welke patiënt welke behandeling de meeste kans op slagen heeft.

Eerdere berichten van Maarten

Ontwikkelingen in haplo-identieke stamceltransplantaties

Dag voor verpleegkundigen

Dag voor patiënten, familie en donoren

Maarten van der Weijden verslaat voor Hematon sct-congres

Voor de volledigheid: Maarten is ook op het congres als ambassadeur van Kiadis Pharma, dat zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen leukemie. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen