Chromosoom-3-afwijkingen bij CML

Patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML), die afwijkingen hebben op chromosoom 3, hebben een slechtere prognose dan gemiddeld.

Veel chronische myeloïde leukemie (CML) patiënten hebben de BCR-ABL-translocatie. Soms zijn er bij deze patiënten ook andere chromosomale afwijkingen te vinden.
Bij acute myeloïde leukemie komen afwijkingen op chromosoom 3 voor; deze geven bij deze vorm van leukemie slechte vooruitzichten. Onderzoekers van het M.C. Anderson centrum in Texas hebben nu gekeken of chromosoom-3-afwijkingen ook bij chronische myeloïde leukemie (CML) voorkomen.
Dat blijkt inderdaad bij bijna 6 procent van de CML-patiënten het geval; met nare consequenties. De kans op overgang naar de versnelde fase of blastenfase van de ziekte bleek bij hen vergroot. Bovendien reageerden ze minder goed op de gebruikelijke therapie met tyrosinekinaseremmers. Geen van hen bereikte een duurzame, langdurige respons op de behandeling. Vergeleken met andere CML-patiënten was de totale overleving van patiënten met chromosoom-3-afwijkingen korter.

Meest gelezen

Meest recente artikelen