Convenant Werk en Kanker

Een aantal grote bedrijven heeft in juni een afspraak ondertekend waarin ze beloven geen onderscheid te maken tussen mensen die geen kanker hebben en mensen die kanker hebben gehad.

Het gaat om grote werkgevers zoals ABN AMRO, AkzoNobel, Deloitte, ManpowerGroup, Inalfa, Johnson & Johnson, PON, PostNL en de Volksbank. Zij onderschrijven het Convenant Werk en Kanker.

Het convenant is een initiatief van oPuce. Deze stichting ontwikkelde een 'genezenverklaring', waarin kan worden vastgelegd dat iemand die kanker had geen verhoogd medisch risico meer heeft. Oncologen kunnen deze verklaring afgeven in overeenstemming met de geldende oncologische richtlijnen. In het convenant Werk en Kanker verklaren de bedrijven zich bereid om sollicitanten die in het bezit zijn van een Genezenverklaring dezelfde kansen te bieden als sollicitanten die geen kanker hebben gehad.

'Uit diverse onderzoeken blijkt dat werk een belangrijke bijdrage levert aan een positieve gezondheidsbeleving. Om deze reden is het voor mensen die kanker hebben overleefd of die vechten tegen deze ziekte van belang om deel te nemen aan het arbeidsproces', zegt oPuce in haar persbericht. oPuce-oprichter Isabelle Lebrocquy: 'Uit onderzoek blijkt dat een kankerverleden een belangrijke reden is om iemand niet aan te nemen. Men denkt vaak dat mensen die zijn genezen van kanker een groter risico lopen om weer ziek te worden. Dat is onterecht. Mensen die zijn genezen van kanker hebben namelijk net zoveel kans om weer ziek te worden, als iedere andere medewerker en iedere andere kandidaat op de arbeidsmarkt.'

Stichting oPuce heeft een commerciële en een maatschappelijke poot. Het commerciële deel richt zich op het bedrijfsleven. Het zoekt betaald werk voor mensen die hersteld zijn na kanker. Het maatschappelijke onderdeel is gericht op politiek en maatschappij en wil het leven en werken na kanker verbeteren door het thema op de publieke agenda te zetten.

Meest gelezen

Meest recente artikelen