De Hollandse 100 schaatst en fietst voor vaccins tegen lymfklierkanker

Beeld Lymph & Co Lymfklierkanker

De opbrengst van de De Hollandse 100 gaat dit jaar naar onderzoek van het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum naar vaccins voor lymfklierkanker bij volwassenen en kinderen. Dat maakte het bestuur van Lymph&Co, de organisator van het evenement, vandaag bekend. 

De Hollandse 100 wordt dit weekend verreden in het Thialf in Heereveen. Deelnemers schaatsen tien kilometer en fietsen er negentig. Daarmee brengen ze zo veel mogelijk geld bij elkaar voor onderzoek naar lymfklierkanker.

De opbrengst van dit jaar gaat naar het onderzoeksteam van Marianne Boes. Het team gaat op zoek naar een vaccin voor de behandeling van lymfklierkanker. Voor een aantal soorten kanker wordt deze behandeling al getest, maar voor lymfklierkanker nog niet. Boes speurt met haar collega’s naar stukjes van de tumorcellen die niet op gezonde lymfkliercellen zitten. Deze stukjes kunnen dan ingespoten worden bij de patiënt. Hierdoor gaat het afweersysteem de tumor aanvallen en opruimen. Voor dit onderzoek werkt de groep uit het UMC Utrecht samen met onderzoekers uit het Prinses Maxima Centrum. Ze zoeken naar vaccins voor verschillende vormen van lymfklierkanker bij volwassenen én kinderen.

Lymph&Co, die de Hollandse 100 organiseert, werd opgericht door prins Bernhard junior. Hij kreeg in 2013 non-hodgkinlymfoom. De ziekte is succesvol behandeld.

Meest gelezen

Meest recente artikelen