Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Doorbraak: Nieuwe antivirale middelen tegen COVID-19

Beeld Andrea Piacquadio Voor meerdere ziektes relevant

Nieuwe antivirale middelen kunnen een doorbraak zijn in de preventie en behandeling van COVID-19. Een studie met deze middelen laat zien dat het risico op ziekenhuisopname en het overlijden met 70-85 procent vermindert.

TURN-COVID

De nieuwe middelen zijn onderzocht in de zogenoemde TURN-COVID onder leiding van arts-onderzoeker dr. Emma Birnie (Amsterdam UMC).  Na de spoedgoedkeuring van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) worden sinds juni 2021 deze 'monoklonale SARS-CoV-2-antilichamen' ingezet als behandeling bij COVID-19. Sindsdien is de werking onderzocht. De eerste resultaten werden onlangs gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie.  

In de publicatie worden de middelen een ‘mogelijke doorbraak’ genoemd omdat ze het aantal ziekenhuisopnames drastisch verminderen én omdat ze werkzaam zijn bij mensen met een verminderde weerstand. De nieuwe middelen zijn daarmee de eerste nieuwe, veelbelovende en onderzochte middelen tegen COVID-19 sinds de vaccins.  

Ondanks de positieve resultaten en de goedkeuring van de EMA, kunnen de middelen buiten het studieverband nog niet worden voorgeschreven in Nederland. Waar de blokkade zit, probeert Hematon te achterhalen, omdat het juist voor de mensen met bloed- en lymfklierkanker zo belangrijk is dat er naast vaccinatie nieuwe middelen komen om een covidinfectie te behandelen.

De nationale cohortstudie TURN-COVID wil de kennis over en het inzicht in het gebruik van neutraliserende monoklonale antilichamen & andere antivirale middelen tegen SARS-CoV-2 bevorderen. De studiegroep werkt samen met verschillende patiëntenorganisaties waaronder Hematon. Lees hier meer over TURN-COVID.

Meest gelezen

Meest recente artikelen