Extra controles nodig bij gebruik thalidomide

Gebruik van thalidomide is niet zonder risico. Bij sommige patiënten kan leverfalen optreden of kan een eerder behandeld hepatitus B-virus of herpes zoster weer actief worden. Extra controles zijn daarom nodig.

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De gesignaleerde risico's gelden vooral voor patiënten die eerder geïnfecteerd waren met het hepatitus B-virus of herpes zoster. Het risico van acuut leverfalen bij deze groep is niet denkbeeldig. Ook is melding gemaakt van te hoge bloeddruk in de longslagader. In een aantal gevallen was de afloop fataal.

Thalidomide celgene, zoals het middel voluit heet, wordt toegepast voor behandeling van multipel myeloom bij patiënten vanaf 65 jaar. Het college raadt hen aan om zich voor aanvang van de behandeling met dit middel te laten testen op hepatitis B en herpes zoster. Ook moeten ze voor de start en tijdens de gehele behandeling hun hart en longen laten controleren.

Het bedrijf Celgene bv, de producent van het geneesmiddel, heeft in overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) een brief over deze kwestie verstuurd aan oncologen, hematologen, verpleegkundig specialisten en ziekenhuisapothekers.

Meest gelezen

Meest recente artikelen