Geluidsopnames van het gesprek met je dokter: prima, zegt KNMG

Het gesprek met je arts opnemen. Hematon geeft het al een tijd als tip voor als je bang bent informatie te missen bij een consult. Artsenorganisatie KNMG heeft nu een handreiking voor artsen gepubliceerd. Kern van hun boodschap aan artsen: reageer positief.

'Een geluidsopname kan de zorgverlening ondersteunen en patiënten grip geven op het zorgtraject. Vooral bij een emotioneel beladen gesprek kan het voor patiënten bijvoorbeeld prettig zijn het gesprek terug te luisteren, samen met naasten de gedachten op een rij te zetten en een besluit te nemen.' De handreiking is positief over de mogelijkheden die het opnemen van gesprekken met de arts biedt. Maar de KNMG sluit ook niet de ogen voor mogelijke nadelen. Zo kan het gesprek beïnvloed worden, als de arts vreest dat de opname ongevraagd gedeeld wordt op social media.

De KNMG geeft daarom een aantal richtlijnen, die ook voor jou als patiënt goed zijn om te kennen.

  • Als patiënt mag je volgens de wet een gesprek met je arts voor privégebruik opnemen.
  • Je hoeft dat niet vooraf te melden, maar het komt de relatie met je dokter ten goede als je het wel doet.
  • Een open, uitnodigende houding van de arts verlaagt voor jou de drempel waardoor je minder snel de neiging hebt om stiekem opnames te maken. Je arts kan bijvoorbeeld een aankondiging in de wachtkamer ophangen over het opnemen van gesprekken.
  • Je kunt samen met je arts bespreken waar je behoefte aan hebt en welke manier van informatie overdracht hier het beste bij past. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een samenvatting van het gesprek aan het eind van het consult.
  • Openbaarmaking van een geluidsopname, bijvoorbeeld via sociale media, mag alleen als je arts hiermee heeft ingestemd.

Hematon heeft een hele serie filmpjes gemaakt over het 'Gesprek met je dokter'. Het opnemen van het gesprek komt daarbij aan bod, naast een hele reeks van andere onderwerpen rondom de communicatie met je arts.

Beeld: Csaba Nagy

Meest gelezen

Meest recente artikelen