Geneesmiddel voor CAR-T-celtherapie toegelaten per 1 mei

Beeld Timo van Blooijs Lymfklierkanker

Het middel axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta), een vorm van CAR-T-celtherapie, komt in het basispakket. Het wordt vanaf 1 mei 2020 vergoed. Het middel is toegelaten voor patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL).

Sluis

Minister Van Rijn: 'Het is goed nieuws dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen. Door de onderhandeling over het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel zijn de kosten voor deze behandeling fors lager. Het blijft natuurlijk jammer dat hier langdurige onderhandelingen met de fabrikant voor nodig zijn.' 
Het middel zat al ruim anderhalf jaar in de zogenaamde sluis. Dat is een soort wachtkamer voor middelen die op medische gronden zijn goedgekeurd, maar die door het ministerie nog te duur gevonden worden.

Blij met toelating

Tom van Meerten, internist-hematoloog in het UMCG, is erg blij met de toelating. In het voorjaarsnummer van Hematon Magazine zei hij nog: 'Dus als rijk, westers land hebben we een behandeling beschikbaar waarmee we mensen mogelijk kunnen genezen van kanker, maar niet de financiële mogelijkheden om die behandeling uit te voeren.’ Dat is nu gelukkig verleden tijd. 
'We zijn heel erg blij met de toelating', meldt hij nu. 'Het betekent dat er voor patiënten met een agressief lymfoom, bij wie de ziekte na twee behandelingen weer is teruggekomen, nog een mogelijkheid tot behandelen is. Er is door de minister geen limiet aan het aantal patiënten gesteld. Elke patiënt die aan de voorwaarden voldoet kan de behandeling krijgen.' 
Aan de voorwaarden voldoen patiënten die dus twee keer eerder een behandeling kregen en bij wie conditie en orgaanfuncties voldoende zijn. 
In Groningen start meteen na 1 mei een aantal patiënten met de behandeling. De huidige COVID-19-pandemie heeft daar geen invloed op. Naast Groningen komt de behandeling waarschijnlijk ook in het Amsterdam UMC en Radboudumc beschikbaar. Van Meerten verwacht dat daar op korte termijn ook het Erasmus MC en UMC Utrecht bijkomen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen