Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Helft hemato-oncologische patiënten kan geen overlijdensrisicoverzeke-ring afsluiten

Beeld NFK Hematon Nieuws

De helft van de mensen die een hemato-oncologische ziekte hebben gehad, lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Dat blijkt uit NFK-onderzoek. Zo'n verzekering is vaak nodig bij een hypotheek, aanvullend pensioen of lening. Het Verbond van Verzekeraars gaat daarom de mogelijkheid van een 'schone-lei-beleid' onderzoeken.

Geweigerd

NFK deed onderzoek onder 316 mensen die kanker hebben (gehad) en na hun diagnose een ORV probeerden af te sluiten. Bij ongeveer een derde van die groep ging het om hemato-oncologische kanker. De ziekte werd gemiddeld tien jaar geleden vastgesteld en mensen vroegen gemiddeld vijf jaar geleden een ORV aan. Zes op de tien mensen lukte het niet om zo’n verzekering af te sluiten. Bij hemato-oncologische patiënten was dat iets minder: vijf op de tien. Van de totale groep werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. Een kwart weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren. 

Vijfjaarsoverlevingsgrens

Zelfs na de vijfjaarsoverlevingsgrens lukt het de helft van de mensen niet om een ORV af te sluiten. Vijf jaar na diagnose is in de oncologie een belangrijk moment, omdat de kans op terugkeer van kanker dan klein is - hoewel afhankelijk van diagnose. 'Het is frustrerend, zeker na vijf jaar schoon te zijn toch nog geconfronteerd te blijven met je ziekteverleden!', zegt daarom een van de hemato-oncologische ex-patiënten die mee deed aan het onderzoek. Een andere ex-patiënt nuanceert: 'Het ligt nu eenmaal in de lijn dat verzekeraars risico’s selecteren. Op zich vind ik dat niet vreemd. Ik vind het wel jammer dat verzekeraars weinig kennis hebben van de huidige overlevingskansen van verschillende kankersoorten.'

Recht om vergeten te worden

De Nederlandse Federatie van Kanker-patiëntenorganisaties (NFK), waar ook Hematon bij aangesloten is, roept de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. D66 steunt de oproep van NFK. Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66: 'Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker. Maar de gevolgen van de ziekte voel je altijd. Het is dan ongelooflijk zuur als je bijvoorbeeld ook nog geen huis kunt kopen omdat je je niet kan verzekeren. Het recht om vergeten te worden is een heel goed voorstel. D66 wil dat minister Hoekstra hiermee snel aan de slag gaat. Zo helpen we mensen op weg in de periode na hun ziekte.'

Schone lei

Het Verbond van Verzekeraars heeft na de oproep van NFK gezegd samen patiëntenverenigingen en de politiek te willen verkennen of een zogenaamd ‘schone lei-beleid’ voor ex-patiënten die al een aantal jaren genezen zijn verklaard, ook in Nederland kan worden toegepast. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen