Hematon op de bres voor goede pijnbestrijding

Hematon Nieuws

Hematon heeft de hulp van Tweede Kamerleden ingeroepen om ervoor te zorgen dat patiënten in de laatste fase van hun leven goede pijnbestrijding kunnen krijgen.

Het snelwerkende middel fentanyl is bedoeld voor patiënten met kanker, die lijden aan doorbraakpijn. Dat is een plotselinge, hevige pijn die zelfs kan ontstaan als de patiënt al pijnstillers krijgt voor chronische pijn. Zorgverzekeraar VGZ vergoedt niet alle soorten fentanyl en dwingt apothekers om niet het door de specialist voorgeschreven middel te verstrekken, maar het voorkeursmiddel van VGZ.

Een goede behandeling van doorbraakpijn is maatwerk. Ze moet worden aangepast aan het karakter van de doorbraakpijn en de kenmerken van de patiënt. Hematon schrijft in haar brief aan kamerleden: 'De diverse fentanylpreparaten zijn niet onderling uitwisselbaar. De hoeveelheid en wijze van innemen verschillen sterk per merk. Juist in een terminale fase moet de arts samen met de patiënt kunnen beslissen welk medicijn het meest adequaat is voor betrokken patiënt. De patiënten zijn in deze levensfase vanzelfsprekend niet gebaat bij 'gedoe' over hun voorgeschreven medicatie.'

Mocht hulp uit de Tweede Kamer niet baten, dan overweegt Hematon een rechtszaak tegen VGZ aan te spannen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen