Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Hematon reikt prijs uit voor De stem van de patiënt

Beeld Joshua Keller Hematon Nieuws

Op het jubileumcongres van Hematon op 12 november in Ermelo werden er drie prijzen uitgereikt aan lotgenoten én auteurs die op een authentieke, bijzondere en daadkrachtige manier de stem van de patiënt met bloed- en lymfklierkanker vertegenwoordigen. 'Elk verhaal is onderdeel van ons gezamenlijke verhaal. Het is ons kompas.’

Ziek zijn en kanker hebben, is een naar verhaal. Toch kunnen er prachtige verhalen en boeken uit voortkomen. 'Boeken met een krachtig statement, een goede levensles en soms een opdracht aan de zorg. Deze boeken, deze stemmen, verdienen daarom volgens ons een prijs’, zei José Leeuwenkamp (hoofdredacteur van Hematon Magazine). 

De drie prijswinnaars zijn Chantal en Ico Smid (met het boek Dit hadden we niet willen missen), Jet van der Voet (met het boek Superbro) en Frank Wubben en Paula Giezeman (met het boek De goede kwade tijd; leukemie in dichtvorm). Zij kregen een beeld van kunstenaar John Spek. 

De verhalen van mensen met kanker 
Hematon luistert naar de verhalen van mensen met bloed- of lymfklierkanker en hun naasten. Unieke, authentieke verhalen en ervaringen die worden doorverteld aan lotgenoten om van te leren, te troosten of te steunen. Maar ook verhalen en ervaringen die gehoord moeten worden bij overheden en zorginstellingen. 'Elk verhaal is onderdeel van ons gezamenlijke verhaal. Het is ons kompas, daarom doen wij wat we doen.’ 

Om die missie kracht bij te zetten besloot Hematon op het jubileumcongres aan drie lotgenoten én schrijvers, mensen met een publieke stem, een prijs te geven. De keuze werd gemaakt door de recensenten van Hematon Magazine. Zij maakten een keuze uit alle boeken die de afgelopen twee jaar verschenen die gaan over mensen met bloed- of lymfklierkanker, zijn geschreven door lotgenoten en zijn besproken in Hematon Magazine. 

Dit hadden we niet willen missen  
Ico en Chantal Smid maakten over een turbulente tijd van hun leven, namelijk de periode dat Ico lymfklierkanker kreeg en behandeld werd, een prachtig vormgegeven, kleurrijk en informatief boek over Ico's behandeling. Kanker hebben is zwaar. Maar dat wil niet zeggen dat je leven daarna een tranendal is. Die dubbele lading zit al in de titel: Dit hadden we niet willen missen. Een boek dat zowel de stem van de patiënt als zijn partner vertegenwoordigt. 

Superbro 
Superbro, het boek van winnaar Jet van der Voet, is van een heel andere orde. Hierin vertelt moeder Jet over haar zoon Pim. Hij heeft leukemie en overlijdt na euthanasie. Superbro gaat over vechten, verdriet en verlies. Maar het is ook een boek van een moeder die kijkt naar de zorg. Waar loop je tegenaan als zieke, als familie? Wat moet echt anders? Het boek laat zien dat kanker niet gaat over strijden en moedig zijn, maar over incasseren van pech. En zelfs dan: je eigen regie pakken. 

De goede kwade tijd 
De derde prijs ging naar De goede kwade tijd; leukemie in dichtvorm van Paula Giezeman en Frank Wubben. Zij vertellen over ziek zijn via gedichten en illustraties wat resulteerde in een prachtig, artistiek boek. De gedichten van Frank over zijn ervaringen als zieke. De reactie van Paula in haiku’s met angst, verdriet, maar ook humor en liefde. Ook in kwade en harde tijden, is er volop ruimte voor zachtheid en kwetsbaarheid. Een boek dat laat zien dat ziek zijn een kwade, maar ook goede tijd kan zijn. 

In de jury zaten Piet Halma, Ineke van Steeden, Fred Lindhout en José Leeuwenkamp 

Wil je naar aanleiding van dit artikel in contact komen met de auteurs? Stuur dan een mail naar redactie@hematon.nl, dan brengen wij dit contact tot stand. 

De boeken zijn te koop via bol.com

Meest gelezen

Meest recente artikelen