Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Hulp van een professionele rouwondersteuner

Beeld Newfabrika Hematon Nieuws

Mensen in rouw worden in Nederland vaak niet goed opgevangen. Dat stelt de Vereniging leven met dood, een kenniscentrum op het gebied van verlies en rouw. Dit kenniscentrum werkt aan een maatschappelijke verandering rondom het omgaan met de dood en wil dat rouw en verlies een natuurlijker plek in het leven krijgen.

Door het ongemak rondom de dood te verminderen, kunnen nabestaanden en hun naasten beter worden opgevangen in hun eigen sociale kring. Dat er professionele rouwondersteuners zijn, is bij veel nabestaanden en zorgverleners niet bekend. Terwijl juist zij een rol kunnen spelen in het helpen bij eenzaamheid, burn-out, uitval op het werk en druk op de zorg.


Zij vinden daarom dat er een betere samenwerking en afstemming moet zijn met praktijkondersteuners, huisartsen en specialisten voor goede rouwondersteuning. De vereniging startte de site rouwinformatie.nl om te zorgen voor betere toegang naar rouwprofessionals.
De Vereniging leven met dood wil zoveel mogelijk nabestaanden en hun naasten bereiken met informatie en educatie die hen helpt bij het omgaan met het verlies van een dierbare. Hierdoor kunnen nabestaanden en hun naasten beter worden opgevangen in hun eigen sociale kring.

Daarnaast pleit zij voor gelaagde rouwondersteuning voor het efficiënter en effectiever inrichten van de zorg rond rouwondersteuning in Nederland. Nu zijn huisartsen de eerste professionals die mensen die raadplegen als ze worstelen met rouw.  Volgens het Nivel zijn er 900 duizend rouwgerelateerde huisartsconsulten per jaar.

Met gelaagde rouwondersteuning, wat bijvoorbeeld wordt ingezet in Ierland en Australië, kan de druk op de reguliere zorg verminderd worden en mensen betere ondersteuning geven.
"De professionals in het complementaire veld zijn een belangrijk onderdeel van gelaagde rouwondersteuning" ,zegt Ellen van Son, directeur van de Vereniging leven met dood. De Vereniging heeft daarom een Ledennetwerk Rouwprofessionals opgericht waarin we de leden handvaten bieden ter bevordering van de zichtbaarheid, professionaliteit, kennisdeling en onderlinge samenwerking.

De Vereniging is lid van Palliatieve Zorg Nederland 
 

Meest gelezen

Meest recente artikelen