Isala ontwikkelt medicatieapp voor multipelmyeloompatiënten 

Beeld Peggy Marco Myeloom

Het Zwolse ziekenhuis Isala heeft speciaal voor multipelmyeloompatiënten een digitale medicatiecoach ontwikkeld in de vorm van een app. Internist-hematoloog Paul Geerts, regieverpleegkundige Karin Kamminga en apotheker Job Eijsink merkten dat vooral nieuwe patiënten het lastig vonden, om ineens van niets naar tien doosjes medicatie per dag te gaan. Ze zochten samen naar een oplossing voor dit probleem.

Medicatie bijhouden 

Op de Isala-site vertelt Job Eijsink: 'Als apotheker wilde ik graag een bijdrage leveren. In het licht van de steeds verdere digitalisering van de zorg, leek een e-coach voor de hand te liggen, met als belangrijkste en unieke toepassing de medicatiemodule. Hierin kunnen patiënten nauwgezet bijhouden welke medicatie ze hebben ingenomen.' 

Meer handigheidjes 

Er zitten nog meer handigheidjes in de app. Zo kun je aangeven wat je op het spreekuur wilt bespreken, zodat je hematoloog zich beter kan voorbereiden. Bovendien kun je, een week voor je afspraak, een vragenlijst invullen. Karin Kamminga: 'Het is nu al verschillende keren gebeurd dat hierdoor een rode vlag opstak en wij zelf contact opnamen. Waarschijnlijk had geen van deze mensen uit zichzelf gebeld en dat had negatieve effecten op de behandeling kunnen hebben.’ Via de app kunnen jij en je hematoloog ook berichten uitwisselen. 

Pilot 

Het project zit nu nog in de pilotfase, alleen voor patiënten van Isala. Het ziekenhuis hoopt dat in de toekomst ook andere ziekenhuizen de app gaan gebruiken.  
 

Meest gelezen

Meest recente artikelen