Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Juiste diagnose leukemie gevonden door supercomputer

Een zestigjarige vrouw uit Japan heeft dankzij een supercomputer de juiste diagnose gekregen. Ze had leukemie, maar haar artsen konden niet ontdekken om welke vorm het ging. Daarom sloeg de behandeling niet aan.

De supercomputer Watson vond binnen tien minuten wel welke zeldzame vorm van leukemie de vrouw had. Hij vergeleek de beschikbare genetische informatie van de vrouw met de gegevens uit 20 miljoen onderzoeken over kanker. Hij kwam daarbij tot een andere diagnose dan de dokters van de vrouw. De behandeling die bij deze nieuwe diagnose hoort, lijkt wel aan te slaan, schrijft de New York Daily.

Watson is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf IBM. Hij begrijpt vragen die in spreektaal worden gesteld en zoekt vervolgens razendsnel in een verzameling van encyclopedieën, boeken, tijdschriften, wetenschappelijke artikelen en gedownloade websites. Watson berekent ook de betrouwbaarheid van zijn antwoorden en besluit op basis hiervan of het antwoord goed genoeg is om te geven

Watson is vanaf 2011 enkele jaren bij de Columbia University en de University of Maryland School of Medicine 'opgevoed' om op basis van medische dossiers en miljoenen pagina’s onderzoeksrapporten kennis van zaken op te doen. Ook waren er sessies met dokters die Watson corrigeerden bij een onjuiste diagnose.

Ziekenhuisbestuurder Wim van Harten, tot vorig jaar lid van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, denkt dat dit soort beslissingsondersteunende systemen op termijn ook in ons land een rol gaan spelen. Hij zegt dat in de toekomstvisie 'Zorg voor 2020', van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. 'De ontwikkelingen gaan hard, maar voordat toepassingen betaalbaar zijn en breed in de spreekkamer verschijnen, zijn we zo minstens vijf jaar verder.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen