Kruisbestuiving

Hematon Nieuws

Voor mij is het meer dan een week geleden dat ik naar het Europees stamcelcongres in Valencia ging. Ik vond het fantastisch om erbij te mogen zijn.

Maarten van der Weijden is niet alleen voormalig olympische kampioen langeafstandszwemmen, ooit had hij ook leukemie. Hij werd onder andere behandeld met een autologe stamceltransplantatie. Twee weken geleden woonde hij het grote, Europese stamceltransplantatiecongres EBMT bij in Valencia. Hij deed daarvan dagelijks verslag voor Hematon, met speciaal oog en oor voor het belang van patiënten.

Als ik terugkijk op het congres, dan voel ik de kwetsbaarheid van de patiënten, de zorgzaamheid van de verpleegkundigen en het fanatisme van de artsen en onderzoekers.

Het viel me op dat patiënten met patiënten praten op het patiëntencongres, verpleegkundigen met verpleegkundigen op het verpleegkundigencongres en artsen met artsen op het artsencongres. Als patient advocate vond ik het juist fascinerend om te horen dat verpleegkundigen heel graag wilden doordringen tot het zijn van de patiënt, maar dat ze dan wel in tijdsnood komen voor andere zaken. Of dat artsen met al hun passie twijfelen over welke behandeling het beste bij hun patiënten zal passen.

Ik zou juist denken dat de kruisbestuiving tussen de verschillende expertises in de zorg ons verder gaat helpen. Zodat we, ook al heeft iedereen een net iets ander belang of een andere motivatie, uiteindelijk wel de juiste keuzes kunnen maken voor de patiënt. 

Omdat ik in deze kruisbestuiving geloof ben ik als patient advocate betrokken bij talloze zorgorganisaties. Naast dat ik ambassadeur ben voor Kiadis Pharma en vrijwilliger voor KWF Kankerbestrijding, ben ik ook vrijwilliger voor Hematon, lid van de patiëntenadviesraad van IKNL en van de patiëntenadviescommissie van KWF Kankerbestrijding. Alleen door te verbinden kunnen we zorgen dat de patiënt centraal blijft staan.

Eerdere berichten van Maarten

CAR T-celbehandeling

Ontwikkelingen in haplo-identieke stamceltransplantaties

Dag voor verpleegkundigen

Dag voor patiënten, familie en donoren

Maarten van der Weijden verslaat voor Hematon sct-congres

Meest gelezen

Meest recente artikelen