Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Lokhorst Award naar onderzoek zeldzame vorm van leukemie

Beeld Paul Bisschop Leukemie

Onderzoeker Lotte van der Wagen van UMC Utrecht kreeg op 20 mei tijdens de Hematondag in Den Bosch de Hematon Lokhorst Award uitgereikt voor haar onderzoek naar lymfoblastair lymfoom (LBL), een zeer zeldzame vorm van acute lymfatische leukemie (ALL) dat zij uit gaat voeren met Anita Rijneveld van het Erasmus MC. Dit onderzoek wordt voor een deel financieel gesteund door Hematon Onderzoeksfonds.  

LBL is een vorm van leukemie die niet in het beenmerg zit, zoals meestal bij ALL, maar in de lymfklieren, hersenen, huid, lever of milt. In het onderzoek worden patiënten zeer nauw gevolgd door voor, tijdens en na de behandeling steeds een PET-CT-scan te maken, zodat het beloop van de ziekte en de respons op de behandeling beter kunnen worden gevolgd dan nu het geval is.  

‘Dit is klinisch heel relevant onderzoek, omdat hiermee een meer gepersonaliseerde benadering mogelijk is’, stelde prof. Frank Leebeek tijdens de prijsuitreiking. Leebeek is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en voorzitter van de medische adviesraad van het Onderzoeksfonds Hematon. 

Onderzoeker Van der Wagen: ‘Het mooie is dat ik als co-assistent door prof. Henk Lokhorst ben aangemoedigd de hematologie in te gaan. En nu ontvang ik jaren later de Hematon Lokhorst Award.’ De award volgde op de financiële steun door Onderzoeksfonds Hematon. ‘We zijn heel dankbaar dat we van het geld dat het Onderzoeksfonds ter beschikking stelt een datamanager kunnen aanstellen zodat we de resultaten van dit onderzoek goed kunnen registeren.’  

De Hematon Lokhorst Award is een foto van Marlou Pulles waarop glazen buisjes van een laboratorium op een speelse, creatieve wijze zijn afgebeeld.

Meest gelezen

Meest recente artikelen