Medicijn om stamceltransplantaties veiliger te maken komt later beschikbaar

Voor alle ziektes relevant

Het medicijn ATIR101 komt later op de markt dan verwacht. Dat laat producent Kiadis Pharma weten. Het middel moet stamceltransplantaties voor leukemiepatiënten veiliger maken.

Eerder kondigde het bedrijf aan dat de behandeling eind 2018 al beschikbaar zou zijn, nu verwacht het eind dit jaar goedkeuring te krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Half-matchend
ATIR101 ondersteunt het nieuwe immuunsysteem van de patiënt voordat dit zich volledig ontwikkeld heeft. T-cellen die soms dodelijke graft-versus-host-ziekte veroorzaken zijn gereduceerd in het medicijn, terwijl T-cellen die beschermen tegen tumorcellen en infecties behouden blijven. Deze techniek maakt het mogelijk gebruik te maken van stamcellen van donoren die in mindere mate matchen met de patiënt. Bijna iedereen heeft wel een half-matchende donor in de familie, bijvoorbeeld ouders.

Amerikaanse techniek
Kiadis Pharma kocht voor de ontwikkeling van het medicijn ook een techniek aan van een Amerikaans bedrijf, die het mogelijk maakt om veel cellen te ontwikkelen. De combinatie van deze techniek met de techniek van het verwijderen van witte bloedlichaampjes die graft-versus-host-ziekte kunnen veroorzaken, moet ervoor zorgen dat een stamceltransplantatie veiliger kan verlopen. 

Goedkeuringstraject
Kiadis Pharma is momenteel bezig met een fase-III onderzoek voor ATIR101. Zo'n onderzoek bestaat uit een reeks studies om de kenmerken van het middel beter te leren begrijpen en het middel te vergelijken met andere bestaande middelen. Ook loopt er een Europees goedkeuringstraject. Goedkeuringsinstantie EMA kwam in de tweede helft van 2018 met aanvullende vragen die het uitkomen van ATIR101 vertraagd hebben. Kiadis Pharma hoopt nu eind 2019 goedkeuring te krijgen. Met het aangekochte Amerikaanse product wordt in 2020 een grote klinische studie gestart.

Meest gelezen

Meest recente artikelen