Nieuw middel verbetert behandeling multipel myeloom

Het nieuwe geneesmiddel daratumumab kan de levensverwachting van patiënten met multipel myeloom flink opschroeven. Dat blijkt uit onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd in het medisch vakblad New England Journal of Medicine (NEJM).

Als het middel wordt toegevoegd aan de standaardtherapie voor patiënten met multipel myeloom, dan verbetert het resultaat van de behandeling sterk. Tijdens het onderzoek kregen patiënten het middel in de vorm van injecties in acht kuren gecombineerd met de bestaande middelen bortezomib en dexamethason. Er deden bijna vijfhonderd patiënten mee, waaronder een aantal in het Erasmus MC in Rotterdam.

82% van de patiënten toonde een goede respons met dit middel, tegen 63% zonder daratumumab. Na 12 maanden was er bij 60% van de daratumumab-patiënten nog geen toename van ziekteactiviteit, tegen 26% van de patiënten die alleen de bestaande middelen kregen.

Het middel doodt de tumorcellen en stimuleert daarnaast het immuunsysteem om de kwaadaardige cellen op te ruimen. Het is ontwikkeld door het bedrijf Genmab, dat voortkomt uit het UMC Utrecht.

De Rotterdamse hoogleraar hematologie Pieter Sonneveld is een van de onderzoekers en bevestigt de vooruitgang die is geboekt. 'Toevoeging leidt tot een significante en aanhoudende verbetering van de behandelresultaten bij patiënten met Kahler die al eerder zijn behandeld.'

Daratumumab heeft in Nederland nog geen merknaam en is nog niet goedgekeurd voor toepassing in de algemene ziekenhuispraktijk. In de VS heet het Darzalex.

Meest gelezen

Meest recente artikelen