Basisserie vaccinatie en booster: Update coronavaccinatie

Beeld Thirdman Voor meerdere ziektes relevant

Sinds 6 januari 2022 is er een update van het Covid-19 vaccinatieprogramma. Deze aanbeveling gaat over de basisserie van mRNA-vaccinaties voor een selecte groep patiënten. Voor sommige patiënten zal dit de vierde vaccinatie zijn, náást de booster. Wil je weten of dit voor jou geldt? Lees hier meer in deze update over de coronavaccinatie.

De patiënten die vanaf 17 januari 2022 kunnen worden opgeroepen (op indicatie van de medisch specialist) voor deze basisserie zijn: 

  • Patiënten die een allogene stamceltransplantatie hebben ondergaan;  
  • Patiënten die tenminste 8 maanden geleden gestopt zijn met een B-cel-depleterende therapie (zoals rituximab of obinutuzumab). 

Deze twee groepen patiënten kunnen door hun specialist een extra vaccinatieronde aangeboden krijgen tegen Covid-19 in het ziekenhuis waar ze worden behandeld. De specialist maakt de afweging wie er wordt uitgenodigd vanaf 17 januari 2022.

Derde vaccinatie en booster

Sommige mensen met bloed- of lymfklierkanker hebben in het najaar van 2021 al een derde vaccinatie gekregen. Deze mensen worden opgeroepen door, of kunnen zich aanmelden bij, de GGD voor een boostervaccinatie na hun basisserie. Tussen de vaccinaties moet 3 maanden zitten.

Overleg met je specialist

Het is dus mogelijk dat je twee oproepen krijgt: Eén voor de booster (net als alle andere patiënten binnen de ‘immuungecompromitteerde’ patiëntengroep) én een oproep via je specialist omdat je een allogene stamceltransplantatie hebt ondergaan of acht maanden geleden bent gestopt met een depleterende therapie.

Kom je in aanmerking voor deze nieuwe basisserie en mag je óók voor de booster naar de GGD voor een vaccinatie, overleg dan met je specialist welke vaccinatie je wanneer moet nemen. 

Lees meer: 

Meest gelezen

Meest recente artikelen