Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Nieuwe boostercampagne tegen corona

Gustavo Fring Hematon Nieuws

Mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, kunnen vanaf 2 oktober een nieuwe coronavaccinatie krijgen. Veel mensen, waaronder 60-plussers, krijgen een oproep. Wie niet wordt uitgenodigd, kan zelf een afspraak maken. Deze boostercampagne zal tot in december 2023 duren.

Nederland gaat net als de meeste andere westerse landen prikken met een booster met een iets gewijzigde receptuur tegen de zogeheten XBB-variant van corona. Iedereen van 18 jaar of ouder die een risico heeft op ernstige klachten door corona kan online een prikafspraak maken bij de GGD. 

Meer virus
Sinds juli zien onderzoekers dat de hoeveelheid virusdeeltjes in de Nederlandse riolen toeneemt, een teken dat er meer mensen geïnfecteerd zijn en het virus via hun ontlasting uitscheiden.

De nieuwe campagne moet ervoor zorgen dat mensen die mogelijk zwaar ziek worden van het virus, extra bescherming krijgen tegen corona.

Wie de ziekte de afgelopen zes maanden heeft gehad, hoeft de boosterprik niet te halen. Ook zegt het RIVM dat de coronaprik niet voor iedereen nodig is. Een groot deel van de bevolking heeft bescherming opgebouwd door een eerdere vaccinatie of door een besmetting. De nieuwste varianten van het virus zijn bovendien minder ziekmakend dan de eerste varianten.

Wel wordt geadviseerd bij een besmetting veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, voor de eigen gezondheid en voor de gezondheid van kwetsbare mensen.

Risico
Deskundigen gaan ervan uit dat de booster een paar maanden het risico op besmetting verlaagt, maar ook dat die vorm van bescherming al vrij snel wegzakt. Wie is geboosterd kan nog corona krijgen, maar ervaart vaak minder gevolgen.

 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen