Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Nieuwe campagne stamceldonatie gestart

Beeld Stichting Matchis Hematon Nieuws

Matchis startte een nieuwe campagne om mensen op het belang van stamceldonatie te wijzen. Belangrijk, want voor een patiënt met bijvoorbeeld leukemie kan een stamceltransplantatie de laatste kans op leven betekenen. De stamcellen zijn afkomstig van donoren die zich hebben geregistreerd in het stamceldonorbestand. 

Er zijn heel veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06 procent van het aantal geregistreerde donoren wordt jaarlijks gematcht met een patiënt. 

Een stamceldonor is van levensbelang voor de patiënt, maar heeft ook impact op de donor. Daarover spreken de donoren in deze campagne. Bert Elbertse van Matchis: ‘Echte verhalen over stamceldonatie maken impact. Authentieke getuigenissen die aangeven wat het betekent als je hoort dat er een donor is maar ook als je zelf opgeroepen wordt om te doneren. We hopen via deze eenvoudige maar positieve campagne, zonder toeters en bellen, mensen over het onderwerp na te laten denken. En uiteraard ook te bewegen zelf donor te worden, want er is nog steeds een groot tekort aan geregistreerde stamceldonoren.’ 

Veel donoren zorgen voor reële kans op een donor 

De kans op een match tussen donor en ontvanger is zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst; de kans op het vinden van een match binnen de familie is 30 procent. Het merendeel van de patiënten is dus afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. De continue zoektocht naar en werving van meer stamceldonoren blijft nodig. 

In de campagne staan de verhalen van zowel de patiënt als donor centraal. Wat betekent het om te horen dat je heel erg ziek bent en voor genezing afhankelijk van het vinden van een donor? Wat gebeurt er als je hoort dat er daadwerkelijk een donor is gevonden? Ook de donor zelf komt aan het woord. Hoe beleven zij de stamceldonatie en hoe is het om op deze manier een leven te redden? 
De verhalen worden verzameld op stamcelverhalen.nl. De campagne is een maand lang te horen via radiospots, te zien op social media en abri’s. 

In Nederland staan op dit moment ruim 380 duizend stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren ongeveer 220 mensen hun stamcellen. 

Webinar terugkijken

Stamceltransplantatie

Op 5 februari 2021 werd het webinar stamceltransplantatie gehouden.
Kijk hieronder dit webinar terug.

Meest gelezen

Meest recente artikelen