Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat een ontsteking in het beenmerg een verhoogde kans op leukemie kan voorspellen. Die ontsteking leidt tot genetische schade aan de stamcellen en kan zo bijdragen aan kwaadaardige verandering van het weefsel.

In een eerder onderzoek, waarover hij in 2010 publiceerde, ontdekte hematoloog Marc Raaijmakers al dat leukemie niet altijd hoeft voort te komen uit veranderingen in de kankercel zelf, maar kan ontstaan door afwijkingen in steuncellen in weefsel. Hij had dat gezien bij muizen. Bij hen leidden specifieke wijzigingen in steuncellen in het beenmerg tot veranderingen van bloedcellen, met de kwaadaardige beenmergziekte myelodysplastisch syndroom (MDS) en acute myeloïde leukemie tot gevolg.

De ontdekking van Raaijmakers betekent mogelijk op termijn dat dokters een verhoogde kans op leukemie beter kunnen voorspellen. En misschien kan het ontstaan van leukemie vertraagd of zelfs voorkomen worden, als het lukt om de ontsteking aan te pakken.

Raaijmakers: 'Als we dit specifieke ontstekingsmechanisme kunnen remmen met ontstekingsremmers is de hoop dat er minder DNA-schade ontstaat en daarmee de ontwikkeling van leukemie en MDS wordt afgeremd.' Hij wil verder met het onderzoek, onder meer om erachter te komen of dit mechanisme ook een rol speelt bij andere vormen van kanker.

Het onderzoek van Raaijmakers is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell.

Meest gelezen

Meest recente artikelen