
Pandemie geen effect op overleving mensen met kanker
De coronapandemie heeft geen invloed gehad op de overlevingskansen van mensen met kanker.
Omdat tijdens de corona-pandemie patiënten het ziekenhuis meden en bevolkingsonderzoek naar kanker werd uitgesteld, bestond de vrees dat diagnoses te laat zouden worden gesteld. Die vrees is niet terecht, laat onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) zien.
Van de mensen die in de coronajaren 2020 en 2021 de diagnose kanker kregen, leeft twee jaar later nog 76 procent. Dat is 1 procent meer dan in de periode daarvoor. De overleving van patiënten is nauwelijks beïnvloed en bij sommige typen kanker zelfs iets gestegen, aldus het IKNL.
In de eerste drie maanden van de coronacrisis werden in Nederland 20 tot 25 procent minder kankerdiagnoses gesteld dan in andere jaren. De bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker werden enige tijd stilgelegd.
Nadat de screening op kanker in de zomer van 2020 weer werd gestart en artsen mensen opriepen om bij klachten langs te komen, werden meer kankerdiagnoses gesteld. Na een aantal maanden was het niveau weer normaal. De meeste uitgestelde diagnoses waren mensen met huid-, borst- en darmkanker.
Het kan wel zijn dat patiënten op individueel niveau schade hebben ondervonden door een te late diagnose, aldus het IKNL. Zo kan het zijn dat patiënten door een latere diagnose een intensievere behandeling hebben moeten ondergaan.
Lees meer in het nieuwsbericht van IKNL
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis