Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Poeptransplantatie helpt mogelijk tegen graft-versus-host

Beeld Elias Stamceltransplantatie

Poep van een gezonde donor kan mogelijk helpen tegen graft-versus-hostziekte. Bij graft-versus-host vallen de donorstamcellen de eigen organen van de patiënt aan. Dat kan ernstige gevolgen hebben.

Gezonde darmflora 

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben gekeken of een 'poeptransplantatie' deze omgekeerde afweerreactie kan tegengaan. In een vorige week verschenen artikel in Science Translational Medicine beschrijven onderzoeksleider hematoloog Mette Hazenberg en arts-onderzoeker Yannouck van Lier hun bevindingen. Vijftien patiënten kregen zo'n poeptransplantatie. Dat gaf hen een gezondere darmflora. Bij tien patiënten had de behandeling een gunstig effect.

Welke bestanddelen? 

De onderzoekers willen nu uitzoeken welke bestanddelen van de poep precies dat effect veroorzaken. Op die manier kan er een goede behandeling ontwikkeld worden voor patiënten met graft-versus-host. Ook vinden ze het belangrijk te onderzoeken of hun bevindingen in een grotere groep patiënten bevestigd worden.

Filmpje 

In een filmpje (Engelstalig, maar ondertiteld) op de site van Amsterdam UMC geven Hazenberg en Van Lier uitleg over hun onderzoek. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen