Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Pomalidomide in basispakket

Beeld Ranys Tuunainen Myeloom

Het middel pomalidomide voor patiënten met multipel myeloom is vanaf juli 2022 in het basispakket opgenomen.

Vanaf 2019 was pomalidomide in combinatie met dexamethason en bortezomib in de sluis geplaatst. Dat gebeurt vaker bij dure medicijnen, maar door nieuwe onderhandelingen met de fabrikant kan het middel nu toch in het basispakket komen. Voorwaarde is dat patiënten met multipel myeloom minstens één eerdere behandeling hebben gehad met lenalidomide.  

Het Zorginstituut adviseerde in 2021 al in een pakketadvies over zes combinatietherapieën voor de behandeling van multipel myeloom. De effectiviteit van verschillende behandelcombinaties was voldoende aangetoond. Er wordt nog nader onderzoek gedaan welke behandeling het meest effectief is voor welke groep patiënten als zij in een ziekenhuis behandeld worden. Het is belangrijk dat er een arsenaal aan behandelingen is. De opname in het basispakket is tijdelijk: tot 31 december 2024. 

Hematon en NFK werken nauw samen met de overheidsinstanties namens de patiënten om het proces van toelating en vergoeding te versnellen als het om effectieve behandelingen gaat die het leven van patiënten kunnen verbeteren. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen