Proef met chemo thuis voor mensen met multipel myeloom

Het Erasmus MC Kanker Instituut is een proef gestart, waarbij patiënten met multipel myeloom, ook wel ziekte van Kahler genoemd, hun chemokuur thuis kunnen krijgen.

Mensen met multipel myeloom moeten nu tijdens behandelingen tot zo'n vijftig keer per jaar naar het ziekenhuis komen. Deze bezoeken kunnen uren in beslag nemen. Bij de proef met chemo thuis bezoekt een gespecialiseerd verpleegkundige van zorgorganisatie Laurens of medisch dienstverlener Mediq Tefa de patiënt de dag voordat hij of zij de chemokuur krijgt. De verpleegkundige controleert dan de conditie van de patiënt, kijkt naar mogelijke bijwerkingen en neemt bloed af, dat naar het Erasmus MC gaat. Daar controleert de behandelend arts de bloeduitslagen. Na ook nog een telefonisch consult met de patiënt, kan de behandelend arts de toediening goedkeuren. Daarna wordt de medicatie met speciaal transport naar de patiënt gebracht en een dag later door een verpleegkundige thuis toegediend. De arts blijft eindverantwoordelijk.

Tevredenheid meten

Patiënten die aan de proef meedoen, krijgen hun eerste chemokuren wel in het ziekenhuis. Daar wordt gekeken of het mogelijk is om de verdere toedieningen thuis te krijgen. De patiënt moet bijvoorbeeld geen ernstige bijwerkingen hebben gehad tijdens of na de eerste toedieningen.

Tijdens de proef wordt de tevredenheid van de deelnemende patiënten gemeten. Zijn zij positief, dan wil het ziekenhuis chemotherapie thuis ook voor andere kankersoorten gaan toepassen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen