Recordaantal matches met Nederlandse donoren

Beeld: Michelle Aman Voor alle ziektes relevant

Maar liefst 133 Nederlandse stamceldonoren werden er dit jaar gematcht met een patiënt die ergens ter wereld een stamceltransplantatie nodig had. Dat is een spectaculaire stijging ten opzichte van vorige jaren: 99 in 2017 en rond de vijftig in 2016.

De toename heeft alles te maken met de enorme groei van het aantal stamceldonoren. Dit jaar schreven zich 80.000 mensen in. Die groei is vooral een gevolg van acties op social media die veel aandacht kregen. Vaak waren die acties een initiatief van naasten van een patiënt. Zoals de Tilburgse Laura, die op zoek ging naar een donor voor haar vriend Pim. En ook de VVV-voetballer Lennart Thy, die de competitiewedstrijd tegen PSV liet schieten om stamcellen te doneren, zorgde voor veel extra aanmeldingen. 

Op zoek naar jongeren 

Het bestand van Matchis telt nu 280.000 donoren. In 44 procent van de gevallen gaat het om een donor die ouder is dan 35 jaar. 'Terwijl uit de statistieken blijkt dat 84 procent van alle matches plaatsvindt met dna van mensen tussen de 18 en 35 jaar', vertelt Bert Elbertse van Matchis aan de NOS. 'Een verklaring daarvoor is er niet, maar de statistieken zijn onweerlegbaar. We zijn dus hard op zoek naar jongere donoren. Op hen gaan we de komende tijd ook onze campagnes richten.' 

Betalen 

Matchis heeft de keuze gemaakt dat donoren van 36 tot 55 jaar vanaf 1 januari bij inschrijving zelf de kosten van het maken van hun donorprofiel moeten betalen: 35 euro. Bij een match krijgen ze hun inschrijfgeld weer terug. 

Bron: NOS

Meest gelezen

Meest recente artikelen