Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Reumamiddel pakt mogelijk agressieve lymfklierkanker aan

Een middel tegen reumatoïde artritis biedt mogelijk uitkomst voor patiënten met een agressieve vorm van lymfklierkanker, bij wie een nieuwe vorm van immuuntherapie niet aanslaat. Lotte de Winde van het Radboudumc promoveerde op dit onderzoek.

Bij deze vorm van lymfklierkanker gaan bepaalde cellen van het afweersysteem, de B-cellen, ongecontroleerd en hard groeien. Patiënten krijgen op dit moment een combinatie van chemo- en immuuntherapie. Bij sommige patiënten slaat deze behandeling niet meer aan. Dat komt omdat de kankercellen genetisch veranderen.

Een mogelijk alternatieve behandeling is een immuuntherapie die zich richt tegen het eiwit CD37. Dat eiwit zit op het celmembraan van B-cellen. De immuuntherapie bindt zich aan CD37 en veroorzaakt celdood.

Lotte de Winde ontdekte dat deze nieuwe immuuntherapie bij ongeveer de helft van de patiënten met een agressieve soort lymfklierkanker, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), niet aanslaat. Zij hebben namelijk geen CD37 op hun kankercellen. Ze stelt daarom een andere behandeling voor.

Ze ontdekte dat deze patiënten een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit IL-6 hebben. Door die verhoogde IL-6 productie vermenigvuldigen de kwaadaardige B-cellen zich sneller. Er bestaat al een medicijn dat IL-6 remt. Het wordt gebruikt voor patiënten met reumatoïde artritis. In een vervolgonderzoek wil het Radboudumc uitzoeken of deze IL-6 therapie ook geschikt is voor patiënten met DLBCL.

Beeld: Stux

Meest gelezen

Meest recente artikelen