Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Rosa Matchis

Beeld Frank Smets Stamceltransplantatie

Leukemiepatiënt Patrick Wijnhoven is rozenkweker in Wanssum en heeft een nieuwe roos gekweekt die hij Rosa Matchis heeft genoemd. 23 jaar geleden kreeg Patrick stamcellen van een onbekende donor. In zijn familie was geen geschikte donor, maar via de stamceldonorbank werden er geschikte stamcellen gevonden. De transplantatie slaagde en Patrick kon daarna verder met zijn leven. De toen 28-jarige Patrick trouwde en kreeg twee kinderen. 
De roos is speciaal gekweekt en zal over enige tijd verkrijgbaar zijn voor particulieren. 

Met het kweken van deze speciale Matchis roos wil Patrick het belang van stamceldonatie benadrukken en zijn dankbaarheid tot uiting brengen.  
De roos werd zaterdag 24 juli gedoopt in het bijzijn van medewerkers van de Stichting Matchis. De naam Rosa Matchis is officieel geregistreerd. Het betreft een tuinroos in de kleur rood. Dat was ook de wens van de kweker, die met deze kleur wil verwijzen naar de bloedkanker waarvan hij is genezen. 
De roos zal binnenkort verkrijgbaar zijn en ook worden geëxporteerd naar het buitenland. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Matchis.  

Stichting Matchis

Stichting Matchis is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor wordt gevonden, is de kans groot dat ze overlijden. De kans dat een potentiële donor een match is met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. Daarom is een grote groep potentiële donoren noodzakelijk. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen